Home » , » Dokumen yang mengatakan Captain Jack Sparrow adalah Melayu.

Dokumen yang mengatakan Captain Jack Sparrow adalah Melayu.

Written By kiff isme on Jumaat, 13 April 2012 | April 13, 2012

Captain Jack Sparrow, dia adalah seorang Melayu. Lagenda lanun Melayu "the 19th Malay Regiments of British Royal Navy".

Lebih 300 dokumen yang berkaitan kisah Captain Jack Sparrow yang berbangsa Melayu ini berada dalam simpanan kerajaan penjajah British.

.Captain John Davie (Captain of the Curse Regiment) = Captain Davvy Jones
.19th Regiments mutinied against British = Seacrew of Black Pearl mutinied
.3 Malay Pirates Hang in Queen Dock London = 3 Pirate hang on Pirate of Carrebean I
.Curse Regiments merampas kapal Royal Navy = Jack Sparrow merampas kapal Royal Navy

19th Malay Regiments of British Royal Navy yang dianggotai olah 340 orang angkatan bersenjata (340 brothers in armed) pada kurun ke 19 (sometime in 1800) iaitu sebelum Francis Light dan Stamford Raffles menjejaki kakinya  ke Tanah Melayu lagi.

Captain Jack Sparrow adalah Melayu.
Captain Jack Sparrow adalah Melayu.

19th Regiment of Malay Navy adalah bekas-bekas lanun yang pernah bermaharajalela di Selat Melaka .
Oleh kerana keberanian mereka dan kebolehan luar biasa yang dimiliki (ilmu kebal, ilmu batin, boleh menyelam 4, 5 jam dll) mereka diberi pengampunan dari dihukum gantung dan diambil berkerja dengan British Royal Navy - dibawah 19th Regiment yang diketuai oleh  Captain John Davie (Davvy Jones?)

Captain Jack Sparrow adalah Melayu.

Pada 1813, 19th Regiments ini melancarkan Mutiny ("pemberontakan dan rampasan/pengambilalihan kuasa" didalam military term or crew ship) keatas British India yang telah mengakibatkan kemusnahan harta benda dan nyawa di kalangan British.

Captain Jack Sparrow adalah Melayu.


Mereka telah merampas 12 buah kapal laut Royal Navy, mereka kemudiannya berpecah ke Britain, laut Arab dan benua Amerika.

Selepas itu, dari tahun 1813 hingga ke tahun 1842, saki baki kumpulan 19th Regiment inilah yang bermaharajalela  di lautan Arab dan Lautan Utara di Britain, sehinggakan terdapat beberapa kes amukan lanun Melayu di Queen Dock London.

Captain Jack Sparrow adalah Melayu.Separuh daripada anggota Curse Regiment ini juga telah diambil oleh Napolean Bonaparte untuk berperang melawan British

Captain Jack Sparrow adalah Melayu.

Sejak itu 19th Regiment juga dikenali sebagai "the Curse Regiments" - bourne to sails at sea in eternity...

"Bourne to Sails at Sea for Eternity" bukan sumpahan, akan tetapi ia adalah satu pilihan...

These Cursed Regiments.. selepas mutinied menentang British India, kesemua mereka tidak dibenarkan pulang ke kampung halaman kerana orang kampung, pembesar dan sultan akan membunuh atau menghukum mereka atas alasan 'bersubahat' dengan penjajah - dalam makna kata lainnya, mereka akan dianggap sebagai pembelot/ talibarut penjajah.

Ulasan:
Banyak hal-hal sejarah telah di putar belitkan oleh penjajah.

Artikel ini di salin dari forum.lowyat.net untuk perkongsian bersama.

4 ulasan:

 1. hahaha.. nice bro. syok baca. Lanun pun lanunlah asalkan berjaya kencing penjajah.

  BalasPadam
 2. Assalamualaikum bro. nak mintak article ttg asal usul bangsa melayu. ada org kata melayu ni mungkin ketutunan yahudi ke 12. iaitu the lost tribe. Ada pula menyatakan melayu satu kerajaan besar yg telah lama wujud di minangkabau indonesia. iaitu tamadun lebih awal dpd tamadun mesir.TQ bro

  BalasPadam
 3. Jgn byk beranggan2...ttp bangunlah utk mencipta Tamadun agar terpilih sebagai Toibah membantu alMahdi demi mengagungkan Allah SWT

  BalasPadam
 4. Tamadunnya memang telah lama bertapak namun penjajah telah berjaya menidakannya melalui pendekatan yang licik. Renacana rencana sebegini mampu mengejutkan bangsa Melayu dari lena tertidur dengan canduan sejarah tulisan British dan Penjajahan lain.

  BalasPadam

Sila berkongsi maklum balas anda dalam ruang perbincangan atau FB dan memfailkan apa-apa fakta yang anda dapati melalui pengalaman dan pengetahuan anda.

Ulasan isu hendaklah dengan fikiran terbuka, supaya setiap ulasan akan memberi manfaat kepada semua.

Berbahas atau bertukar-tukar pendapat,agar yang kurang kita tambahkan,yang lebih kita berikan.