Langkau ke kandungan utama

PRU-13: Pakatan sasar 11 negeri

UALA LUMPUR, 26 Jun — Pakatan Rakyat meletakkan sasaran untuk menguasai 11 negeri — tambahan enam negeri pada pilihan raya umum ke-13, kata pemimpin veterannya Lim Kit Siang.

Justeru Penasihat DAP itu berkata, perikatan tiga parti tersebut mahu mempertahankan Pulau Pinang, Kedah, Selangor, Kelantan dan menawan balik Perak.

Lim juga berkata, Pakatan Rakyat meletakkan sasaran untuk menawan Negeri Sembilan, Johor, Melaka, Pahang, Terengganu dan Perlis daripada penguasaan Barisan Nasional (BN).

“Pakatan Rakyat ada tiga sasaran di peringkat negeri dalam pilihan raya umum akan datang,” kata Ahli Parlimen ini.

“Pilihan raya umum ke-13 akan menjadi pertempuran abad ini memandangkan sasarannya bukan sahaja 11 negeri di Semenanjung, tetapi juga kuasa persekutuan di Putrajaya,” kata Lim pada satu majlis di Teluk Intan, Perak malam tadi.

Teks ucapannya diedarkan kepada media pagi ini.

Lim berkata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sedar tentang sasaran besar itu dalam pilihan raya umum akan datang dan oleh itu, presiden Umno tersebut mengingatkan ahli-ahlinya tentang tidak wujud istilah naib johan dalam arena politik.

Lim berkata, Najib yang juga Pengerusi BN sedar sepenuhnya bahawa peralihan lima peratus undi dalam pilihan raya umum akan datang berbanding pilihan raya umum 2008 akan menyaksikan kemunculan kerajaan Pakatan Rakyat di Putrajaya.

“(Sebaliknya) Umno dan BN akan mengambil tempat di barisan pembangkang di Parlimen,” katanya sambil berkata, “keadaan yang sama terpakai di peringkat negeri.”

Pada pilihan raya umum ke-12 Mac 2008, BN kehilangan majoriti dua pertiga di Parlimen dan kerajaan di lima negeri pula diketuai oleh Pakatan Rakyat iaitu Selangor, Pulau Pinang, Kelantan, Kedah dan Perak.

Pakatan Rakyat terdiri daripada PAS, PKR dan DAP. Bagaimanapun Perak diambil alih oleh BN selepas tiga wakil rakyat Pakatan Rakyat keluar parti awal 2009. Lim memberikan pandangan itu ketika Himpunan Bersih 2.0 dirancang untuk diadakan 9 Julai ini.

Justeru Lim menambah, jika BN terus menggunakan pendekatan tidak demoktratik dan menekan rakyat termasuk ke atas Himpunan Bersih 2.0, maka mereka akan mewujudkan satu persekitaran di mana lima peratus undi menentang Umno dan BN dalam pilihan raya umum akan datang. Dalam ucapannya itu, Lim berkata beliau menolak kemungkinan pilihan raya umum ke-13 akan diadakan pada suku ketiga tahun ini.

“Saya fikir kita boleh menolak kemungkinan bahawa pilihan raya umum akan diadakan pada suku ketiga tahun ini. Pilihan raya umum akan datang akan diadakan sama ada akhir tahun ini atau tahun depan,” katanya.

Ulasan

Catat Ulasan

Sila berkongsi maklum balas anda dalam ruang perbincangan atau FB dan memfailkan apa-apa fakta yang anda dapati melalui pengalaman dan pengetahuan anda.

Ulasan isu hendaklah dengan fikiran terbuka, supaya setiap ulasan akan memberi manfaat kepada semua.

Berbahas atau bertukar-tukar pendapat,agar yang kurang kita tambahkan,yang lebih kita berikan.

Catatan popular daripada blog ini

MyKas : Kad Pengenalan mempunyai tarikh luput LAYAK mengundi

MyPR

Pada 1 Jun 2006, MyPR telah diperkenalkan sebagai mengganti kad pengenalan merah untuk pemastautin tetap Malaysia. 'My' membawa maksud yang sama seperti MyKad (Malaysia) manakala 'PR' adalah singkatan kepada bahasa Inggeris, Permanent Resident.

MyPR berwarna merah sepenuhnya mengandungi semua data utama sama seperti pemegang MyKad. Namun begitu di belakang MyPR mempunyai cetakan data mengenai negara asal pemegang MyPR termasuk nombor permit permastautin tetap.

Penggunaan set nombor kad pengenalan 12 digit yang sama digunakan pada MyKad dan MyKid dan cuma dibezakan dengan kod tempat kelahiran mengikut tempat dilahirkan, biasanya kod 71 yang mewakili kelahiran di luar negeri.MyKas

Kad Pengenalan Pemastautin Sementara (KP hijau)  mula dicetak di atas kad pengenalan bentuk baru (berwarna hijau) bermula 20 April 2010. Kad Pengenalan Sementara ini dinamakan MyKas dan tempoh sahlaku adalah selama 5 tahun./tarikh luput/ Expired Date

Bagi pemegang kad pengenalan Pemastautin…

PTPTN: Video DBKL rampas khemah

KUALA LUMPUR 24 April: Penguatkuasa Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) terus mengganggu perkhemahan mahasiswadi Dataran Merdeka apabila merampas khemah dan kanopi serta memasang pita di sekitar kawasan itu, jam 6.45 pagi.

Mengikut twitter, mereka juga menghalau mahasiswa yang kebanyakannya masih tidur tanpa memberi cukup masa untuk mengambil barangan peribadi masing-masing.

Bagaimanapun, bekalan makanan dan minuman mereka tidak dirampas.
“Kamu boleh rampas khemah kami tapi kamu tak boleh rampas semangat kami!” tulis twitter kendalian kumpulan yang menggelar diri mereka sebagai OccupyDataran, pagi ini.

Mereka bergabung dengan kumpulan mahasiswa yang merintis perkhemahan itu sebaik sahaja demontrasi Mansuh PTPTN berakhir Sabtu lalu.

Mereka bercadang untuk terus berkhemah sehingga 28 April – tarikh acara Duduk Bantah sempena Bersih 3.0 berlangsung.

Dalam perkembangan terbaru, mahasiswa Umar Mohd Azmi yang ditahan dan dihadap ke mahkamah semalam atas dakwaan menghalang tugas pegawai DBK…

Ramai tertipu dengan ikan terubuk masin Sarawak

SEBUT saja terubuk Sarawak, pasti ramai yang akan terliur dengan keenakan isinya yang lemak dan manis, apa lagi kalau dapat menikmati ikan terubuk bertelur.

Malah tidak sah rasanya kunjungan pelawat ke Bumi Kenyalang, kalau tidak membawa pulang 'ole-ole' ikan terubuk Sarawak, terutama terubuk masin dan telur terubuk masin, yang ada dengan banyaknya di Pasar Tamu Satok di Kuching. Terubuk ini juga laris ketika Ramadan yang menjadi juadah wajib penggemarnya ketika berbuka mahu pun sahur.

Pendek kata, terubuk Sarawak memang amat popular terutama di kalangan pelawat dari Semenanjung, Sabah dan Brunei Darussalam, yang menjadikannya buah tangan wajib apabila berkunjung ke bumi kenyalang ini.

Populariti terubuk ini berkait rapat dengan hakikat ikan itu sudah lama pupus dari sungai di Semenanjung tetapi di Sarawak spesies ikan bertulang banyak itu masih boleh diperoleh terutama pada musim terubuk bertelur antara Jun hingga Oktober.

Bekalan terubuk tempatan boleh didapati di Sungai Lu…