Home » » Utusan Malaysia berbohong

Utusan Malaysia berbohong

Written By kiff isme on Selasa, 22 Mac 2011 | Mac 22, 2011

Utusan Malaysia berbohongSHAH ALAM 22 Mac : Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim menolak laporan Utusan Malaysia kononnya kerajaan negeri ghairah memunggah hasil tanah adat orang asal di Kuala Langat.

Menurut Tan Sri Khalid, tanah yang dimaksudkan oleh akhbar kawalan Umno itu sebenarnya dipindahkan kepada Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS) semasa parti itu (Umno) memimpin kerajaan negeri.” Saya telah meminta Setiausaha Kerajaan Negeri membuat semakan tentang pemilikan tanah-tanah tersebut dan apa yang dinyatakan kepada saya ialah perkara pemberian tanah kepada PKPS ini sudah melebihi 10 tahun yang dahulu, dan ketika itu tiada sebarang yang dibangkitkan tentang isu pemilikan tanah tersebut,”jelasnya.

Tanah tapak lombong 120 ekar di Olak Lempit itu diserahkan anak syarikat Kerajaan Negeri Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS).

Merujuk rekod Pentadbir Tanah Kuala Langat, tanah terbabit bukanlah tanah yang di wartakan sebagai kawasan rizab Orang Asli (OA) atau kawasan rayau orang asli sebaliknya sebahagian hutan simpan Kuala Langat Utara yang dibatalkan bagi tujuan perlombongan bijih timah.

Khalid menjelaskan individu yang mempunyai hak boleh membuat semakan pemilikan tanah di pejabat tanah daerah berkenaan.

“Mereka-mereka yang merasakan mempunyai pemilikan tanah boleh membuat semakan di Pejabat daerah Kuala Langat dan jika perlu kita juga ada senarai pemilikan tanah di Pejabat pengarah Tanah dan Galian, mereka juga boleh mengemukan pandangan daripada exco, ini adalah proses yang boleh dilakukan.

“Sekiranya mereka rasa mereka mempunyai hak pemilikan tanah mereka juga boleh membawa perkara ini ke mahkamah,”jelas beliau lagi.sk

0 ulasan:

Catat Ulasan

Sila berkongsi maklum balas anda dalam ruang perbincangan atau FB dan memfailkan apa-apa fakta yang anda dapati melalui pengalaman dan pengetahuan anda.

Ulasan isu hendaklah dengan fikiran terbuka, supaya setiap ulasan akan memberi manfaat kepada semua.

Berbahas atau bertukar-tukar pendapat,agar yang kurang kita tambahkan,yang lebih kita berikan.