Home » » Nrul Izzah mendakwa hak Melayu hanyalah sekadar falsafah serta ideologi

Nrul Izzah mendakwa hak Melayu hanyalah sekadar falsafah serta ideologi

Written By kiff isme on Rabu, 22 September 2010 | September 22, 2010

u                                                        

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar hari ini memberi keterangan terhadap satu laporan polis yang dibuat PERKASA berhubung artikel penulisannya, 2 September lalu. 

Nurul Izzah hadir ke Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi ditemani peguam Latheefa Koya untuk memberi keterangan berhubung artikelnya yang didakwa menyentuh Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan. Artikel itu yang disiarkan oleh portal Malaysian Insider antara lain mendakwa, “hak keistimewaan” orang Melayu tidak disebut sebaliknya Perkara 153 hanya menjelaskan mengenai “kedudukan istimewa” masyarakat Bumiputera. "Saya menegaskan bahawa saya tidak pernah meminta supaya mana-mana artikel dalam Perlembagaan Persekutuan negara diubah atau dimansuhkan. 

"Sebaliknya, saya mencari ruang berwacana dengan PERKASA demi merungkai isu-isu utama yang berkait dengan hala tuju pembangunan serta masa depan negara," katanya selepas memberi keterangan kira-kira satu setengah jam. 

Nurul Izzah menegaskan beliau menyokong penuh Perlembagaan negara termasuk artikel 153, institusi Diraja, agama Islam selaku agama rasmi dan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan. 

Menurut laman web PERKASA bertarikh 2 September 2010, Ketua Wirawati PERKASA, Zaira Jaafar membuat laporan polis terhadap Nurul Izzah berhubung kenyataannya dalam artikel yang disiarkan dalam portal tersebut. 
Nrul Izzah juga mendakwa, hak Melayu hanyalah sekadar falsafah serta ideologi dan bukannya undang-undang atau Perlembagaan selain menegaskan agenda Melayu yang terkandung dalam Perkara 153 juga bersifat sementara.

0 ulasan:

Catat Ulasan

Sila berkongsi maklum balas anda dalam ruang perbincangan atau FB dan memfailkan apa-apa fakta yang anda dapati melalui pengalaman dan pengetahuan anda.

Ulasan isu hendaklah dengan fikiran terbuka, supaya setiap ulasan akan memberi manfaat kepada semua.

Berbahas atau bertukar-tukar pendapat,agar yang kurang kita tambahkan,yang lebih kita berikan.