Home » » Pengundi hantu diperak

Pengundi hantu diperak

Written By kiff isme on Sabtu, 2 Mac 2013 | Mac 02, 2013
LIMA rakyat Pakistan dilaporkan mengakui mereka mendapat kerakyatan Malaysia dari ejen di Sabah semasa lawatan pertama mereka ke Malaysia, dan sebahagian daripada mereka telah lima kali mengundi dalam pilihan raya.

Kes terbaru 'kerakyatan ekspres' dilaporkan di muka depan akhbar Sinar Harian hari ini selepas pemberita mengunjungi salah seorang daripada rakyat Pakistan itu di rumahnya di DUN Hutan Melintang di Perak.
Mereka telah dikesan oleh Cabang PKR Bagan Datoh semasa memeriksa daftar pemilih.

Empat rakyat Pakistan telah disenaraikan sebagai pengundi dalam daftar pemilih dan kesemua mereka tinggal di rumah yang sama.

Pengarah pilihan raya PKR cabang Hutan Melintang, Ganeson A dilaporkan berkata ketika memeriksa senarai pengundi, mereka mengesyaki lima nama disenaraikan kerana mereka tinggal di rumah yang sama dan berketurunan Pakistan.

Katanya, apabila pihak parti itu pergi ke rumah tempat tinggal lima lelaki tersebut di Taman Hutan Melintang, kesemua mereka didapati mempunyai MyKad baru, kecuali seorang yang memegang kad pengenalan lama (IC).

Lima lelaki berusia antara 30 dan 40 tahun, tambahnya, mendakwa mereka mendapat IC mereka apabila memasuki Malaysia untuk kali pertama.

0 ulasan:

Catat Ulasan

Sila berkongsi maklum balas anda dalam ruang perbincangan atau FB dan memfailkan apa-apa fakta yang anda dapati melalui pengalaman dan pengetahuan anda.

Ulasan isu hendaklah dengan fikiran terbuka, supaya setiap ulasan akan memberi manfaat kepada semua.

Berbahas atau bertukar-tukar pendapat,agar yang kurang kita tambahkan,yang lebih kita berikan.