Home » » Mamas@BERSIH3.0 sokong siswa di Dataran Merdeka  

Mamas@BERSIH3.0 sokong siswa di Dataran Merdeka  

Written By kiff isme on Rabu, 18 April 2012 | April 18, 2012

"Apa yang diperjuangkan anak-anak ini sekarang (pendidikan percuma) bukan hanya untuk diri mereka.  Malah boleh dikatakan bahawa mereka bersuara untuk kita.  Jadi, kami sebagai ibu tidak mempunyai alasan untuk berpeluk tubuh.  Apapun kesudahannya, kami merakamkan penghargaan terhadap usaha dan sumbangan mereka."

Demikianlah kata-kata penyelaras Mamas@BERSIH 3.0, Catherine ketika  menghantar wakilnya untuk menyerahkan khemah dan makanan kepada siswa yang berada di Dataran Merdeka, hari ini.  Catherine berkata, mereka menyokong kumpulan siswa ini kerana "anak yang berani mempertahankan hak mereka" adalah harapan negara, apatah lagi tindakan mereka ada hubung kait dengan kaum ibu.

Untuk Mamas@BERSIH 3.0, Dataran Merdeka adalah milik rakyat, dan siswa mempunyai kebebasan untuk menyampaikan pandangan mereka.

Minggu lalu, sekumpulan ibu telah melancarkan deklarasi Mamas@BERSIH 3.0, menyeru agar kaum ibu menurunkan tandatangan secara online untuk menyokong perhimpunan BERSIH 3.0 pada 28 April 2012.  Mereka berharap lebih ramai orang menyahut seruan mereka untuk menurunkan tandatangan pada petisyen tersebut.

Dalam satu kenyataan, Mamas@BERSIH 3.0 berharap agar tindakan mereka pada hari ini akan akan menarik perhatian pihak lain, lantas turun ke Dataran Merdeka untuk menghulurkan keperluan kebendaan kepada kumpulan siswa ini.

Sekumpulan siswa telah berhimpun pada 14 April di Dataran Merdeka, mendesak agar Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dimansuhkan dan menuntut pendidikan percuma.  Sebahagian daripada mereka berkhemah dan bermalam di situ, sehingga hari ini.  Sudah beberapa kali penguatkuasa Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) datang merobohkan khemah mereka, namun siswa tersebut tetap enggan beredar dari situ.

Ini bukan kali pertama perjuangan siswa meraih sokongan daripada masyarakat umum.  Pada awal tahun ini, aktivis siswa Safwan Anang telah tercedera lantaran pertembungan fizikal antara siswa dengan polis dalam satu perhimpunan di luar Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI).  Seorang ibu telah memberikan sejambak bunga untuk Safwan sebagai tanda penghargaan ke atas perjuangan beliau.

0 ulasan:

Catat Ulasan

Sila berkongsi maklum balas anda dalam ruang perbincangan atau FB dan memfailkan apa-apa fakta yang anda dapati melalui pengalaman dan pengetahuan anda.

Ulasan isu hendaklah dengan fikiran terbuka, supaya setiap ulasan akan memberi manfaat kepada semua.

Berbahas atau bertukar-tukar pendapat,agar yang kurang kita tambahkan,yang lebih kita berikan.