Home » » Gerakan Mahasiswa Kembali Berkhemah di Dataran

Gerakan Mahasiswa Kembali Berkhemah di Dataran

Written By kiff isme on Isnin, 23 April 2012 | April 23, 2012

Gerakan Mahasiswa

SHAH ALAM 23 APR : Gerakan Mahasiswa menuntut pendidikan percuma dan pemansuhan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) kembali berkampung di Dataran Merdeka hari ini.

Sebelum ini gerakan tersebut memberi laluan kepada penganjuran Konsert Diraja pada 21 April lalu setelah berkampung dilokasi itu lebih daripada seminggu.

Aktivis Mahasiswa, Adam Adli berkata setakat petang ini hampir 15 ke 20 mahasiswa telah kembali berkampung untuk meneruskan kempen mereka sehingga BERSIH 3.0 pada 28 April.

“Walaupun berlaku insiden serangan dan merampas barangan kami ditambah dengan penahan beberapa orang aktivis oleh DBKL dan polis, kami nekad untuk meneruskan protes ini.

“Alhamdulillah ada beberapa pihak yang tampil memberi sokongan dan bantuan seperti khemah baru kepada kami bagi mengantikan khemah yang musnah,” ujarnya.

Adam menambah, dengan berbakikan 5 hari hari sementara menunggu BERSIH 3.0, pihaknya akan terus bertahan walaupun terpaksa berdepan dengan pelbagai kemungkinan seperti yang dialami mereka sebelum ini.

“Tiada apa yang perlu ditakutkan, protes ini adalah suara kami, semakin kuat kita ditekan, bermaksud kita semakin hampir dengan kejayaan.

“Bila kita meletakan niat untuk turun memprotes, sewajarnya kita telah bersiap untuk terima sebarang bentuk ancaman, kita perlu ingat bahawa kita tidak keseorangan dalam perjuangan seumpama ini,” katanya.

Lokasi yang sama juga bakal digunakan untuk penganjuran perhimpunan BERSIH 3.0 yang bakal diadakan 28 April ini.

Minggu lepas, perkhemahan aktivis itu diganggu dan diserang beberapa kali. Khemah mereka dirampas dan dirobohkan dua kali oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur.

Mereka juga diserang oleh 50 orang samseng pada malam April 19 yang memusnahkan perkhemahan mereka. Seorang aktivis cedera di dalam serangan tersebut.

3 ulasan:

 1. BRAVO...!!! WA NGAKU WA TAK SEBERANI MAHASISWA.SYABAS ANAK MUDA!

  BalasPadam
 2. Orang suruh pergi belajar kita pergi berkemah. Orang dapat pointer tinggi diberi kelebihan tak payah bayar PTPTN kita belajar main pondok-pondok (kemah-kemah). Dah tu belajar malas. Bila time kena bayar mulalah buat akal. Apasal anak jiran aku dapat pointer 3.68 satu sen tak kena bayar???Sebab dia budak rajin belajar, dia tahu mak bapak dia orang susah. Si Adam Adli ni pointer 2.3 je difahamkan, tu yang gabra semacam saja. Mak bapak dia pon difahamkan dah tak nak ambil tahu pasal dia, mereka dah hangin sebab budak ni terlebih sudu dari kuah. GABRA...

  BalasPadam
 3. Usop Sontorian,

  Boleh bagi fakta yg benar "Mak bapak dia pon difahamkan dah tak nak ambil tahu pasal dia, mereka dah hangin sebab budak ni terlebih sudu dari kuah"

  Jika ada fakta -fakta yg benar dan boleh di percayai,sy akan post,di dalam blog ini.

  BalasPadam

Sila berkongsi maklum balas anda dalam ruang perbincangan atau FB dan memfailkan apa-apa fakta yang anda dapati melalui pengalaman dan pengetahuan anda.

Ulasan isu hendaklah dengan fikiran terbuka, supaya setiap ulasan akan memberi manfaat kepada semua.

Berbahas atau bertukar-tukar pendapat,agar yang kurang kita tambahkan,yang lebih kita berikan.