Home » » Nazri dedah ada menteri tidak setuju dengan PKFZ

Nazri dedah ada menteri tidak setuju dengan PKFZ

Written By kiff isme on Selasa, 15 November 2011 | November 15, 2011

KUALA LUMPUR - Setelah sembilan tahun, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz semalam mendedahkan bahawa ramai anggota jemaah menteri yang tidak bersetuju dengan projek Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) pada 2002.

Nazri yang memberi keterangan di Mahkamah Tinggi di sini sebagai saksi ke-20 pendakwaan dalam kes Tun Dr Ling Liong Sik berkata, beliau sendiri ada membangkitkan keraguan dan berpandangan projek yang dibelanja melebihi RM1 bilion itu berkemungkinan gagal.

Katanya, walaupun tidak membuat catatan pada mana-mana dokumen atau minit mesyuarat, beliau masih mengingati bahawa ramai menteri yang tidak bersetuju tetapi akhirnya menyetujuinya kerana bimbang menjadi isu besar.

“Dalam mesyuarat, bila perkara ini (projek PKFZ) berbangkit, ramai kata projek ini berkemungkinan tidak akan berjaya. Pada ketika itu kita tidak mahu masuk campur dalam perkara ini kerana harga tanah itu tinggi. Pada masa itu (2002), RM1 bilion itu besar.

“Ketika itu juga ada perasaan projek itu kemungkinan tidak berjaya, ramai juga rakan-rakan saya yang ‘caution’ dan setuju perkara ini dilihat (diteliti), ia isu besar. Ramai yang tahu tanah itu dijual pada RM25 sekaki persegi, sesiapapun jual akan mendapat untung besar,” katanya ketika pemeriksaan balas oleh peguam Wong Kian Kheong yang mewakili Dr Ling.

Nazri yang memegang jawatan sebagai Menteri Pembangunan Usahawan berkata ketika 2002 berkata, ada antara jemaah menteri merasakan ada sesuatu yang tidak kena dengan projek PKFZ.

Ketika ditanya Kian Kheong adakah beliau membangkitkan atau membantah keputusan jemaah menteri pada 6 November 2002 untuk membeli tanah di Pulau Indah untuk melaksanakan projek itu, Nazri berkata: “Ada bangkit tetapi tidak membantah keputusan untuk membeli.”

Pada awal prosiding Nazri berkata, pada pemahamannya kos projek PKFZ adalah sebanyak RM1.088 bilion termasuk faedah.

Katanya, kabinet bersetuju memberi pinjaman mudah sebanyak RM4.6 bilion kepada Lembaga Pelabuhan Klang (LPK) pada 2007 bertujuan menyelamatkan projek PKFZ dan mengelak kesan negatif kepada kerajaan.

“Lima tahun sebelum itu (pada 2002 sebelum pinjaman diberi pada 2007), kita (jemaah menteri) tidak mahu supaya wang kerajaan terlibat kerana mereka (LPK) berjanji menggunakan wang dalaman, tetapi pada 2007 apabila kita diberi alasan yang LPK tidak boleh tanggung, keadaan menjadi begitu sulit dan kita tidak boleh biarkan,” katanya.

Beliau berkata, sekiranya mengetahui projek itu melibatkan wang kerajaan pada 2002, beliau tentunya tidak bersetuju ia dilaksanakan.

Ketika pemeriksaan semula oleh Timbalan Pendakwa Raya Datuk Tun Abdul Majid Tun Hamzah, Nazri menegaskan bahawa keputusan mengenai projek PKFZ adalah keputusan jemaah menteri dan bukannya keputusan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

0 ulasan:

Catat Ulasan

Sila berkongsi maklum balas anda dalam ruang perbincangan atau FB dan memfailkan apa-apa fakta yang anda dapati melalui pengalaman dan pengetahuan anda.

Ulasan isu hendaklah dengan fikiran terbuka, supaya setiap ulasan akan memberi manfaat kepada semua.

Berbahas atau bertukar-tukar pendapat,agar yang kurang kita tambahkan,yang lebih kita berikan.