Home » » Lebih Dua Juta Orang Terima Taraf Kewarganegaraan

Lebih Dua Juta Orang Terima Taraf Kewarganegaraan

Written By kiff isme on Jumaat, 1 Julai 2011 | Julai 01, 2011

Akhirnya umno/bn akui memberi Taraf Kewarganegaraan Malaysia kepada ramai orang.

Seramai 2,033,857 orang penduduk dianugerahkan Taraf Kewarganegaraan Malaysia sejak negara mencapai kemerdekaan sehingga April tahun ini.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata bilangan Pemastautin Tetap di dalam negara adalah seramai 289,705 orang.

Beliau berkata sedemikian dalam jawapan bertulis kepada Karpal Singh (DAP-Bukit Gelugor) yang ingin tahu bilangan Pemastautin Tetap di dalam negara dan bilangan mereka yang diberikan kewarganegaraan selepas merdeka.

Sementara itu, Menteri Sumber Manusia Datuk Dr S. Subramaniam dalam satu jawapan bertulis berasingan kepada Chong Eng (DAP-Bukit Mertajam) berkata beberapa inisiatif diambil kementerian bagi menggalak dan meningkatkan penyertaan wanita dalam pasaran pekerjaan daripada 47 peratus ketika ini kepada 55 peratus menjelang 2015.

Menjawab soalan Chong Eng mengenai pelan tindakan bagi meningkatkan kadar penyertaan wanita bekerja, beliau berkata usaha dibuat menerusi pengemaskinian akta berkaitan pekerjaan, antaranya Peraturan Kerja Separa Masa (Pekerja-Pekerja Separa Masa) 2010 dan pindaan Akta Kerja 1955.

“Kerajaan mewartakan peraturan kerja itu berkuatkuasa 1 Okt tahun lalu bagi menggalakkan golongan tenaga kerja berpotensi tetapi belum memasuki pasaran pekerjaan khususnya suri rumah, ibu tunggal, orang kurang upaya (OKU), penuntut institusi pengajian tinggi (IPT) dan warga emas untuk menyertai pasaran buruh negara sekali gus menjana pertumbuhan negara,” katanya.

Kementerian juga bercadang meminda Akta Kerja dengan menambahbaik peruntukan sedia ada dan beberapa peruntukan berkaitan penggajian wanita seperti perlindungan kepada wanita semasa cuti bersalin dan mekanisme dalaman bagi menangani aduan gangguan sosial.

“Peruntukan gangguan seksual tidak terhad kepada pekerja yang dilindungi di bawah Akta Kerja 1955 tetapi turut melindungi semua pekerja tanpa mengira hadupah mereka, malah peruntukan khusus memberi kuasa kepada Ketua Pengarah Tenaga Kerja (KPTK) untuk mengarahkan majikan menyiasat aduan gangguan seksual,” katanya.

Subramaniam berkata menerusi pelbagai program termasuk Program Penempatan Pekerjaan (3P), seramai 56,782 wanita ditempatkan dalam pelbagai sektor pekerjaan sehingga Mei lalu.

sumber:http://umno-online.com/?p=40615

0 ulasan:

Catat Ulasan

Sila berkongsi maklum balas anda dalam ruang perbincangan atau FB dan memfailkan apa-apa fakta yang anda dapati melalui pengalaman dan pengetahuan anda.

Ulasan isu hendaklah dengan fikiran terbuka, supaya setiap ulasan akan memberi manfaat kepada semua.

Berbahas atau bertukar-tukar pendapat,agar yang kurang kita tambahkan,yang lebih kita berikan.