Home » » Bersih : Polis Tutup Kezaliman Diri

Bersih : Polis Tutup Kezaliman Diri

Written By kiff isme on Khamis, 21 Julai 2011 | Julai 21, 2011

KUALA LUMPUR, 21 JULAI – Sejak arahan dikeluarkan oleh Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin agar bukti video ‘kebaikan’ polis ditunjukkan kepada orang ramai, polis belum berbuat demikian walau pun setelah hampir dua minggu perhimpunan Bersih berlangsung.

Setiausaha Publisiti DAP Tony Pua berkata, sejak arahan Muhyiddin dikeluarkan, polis seperti melengah-lengahkan arahan tersebut dengan mengeluarkan kenyataan-kenyataan ganjil seperti kononnya orang ramai enggan beri kerjasama dan video-video perhimpunan telah diubah suai.

Mereka kata hendak tayangkan kepada media pada minggu ini, tetapi sehingga hari ini masih belum berani berbuat demikian.

“Adakah polis sengaja melengahkan masa supaya dapat mengambil masa menyunting video-video itu?” katanya kepada Roketkini.

Beliau berkata demikian sebagai respons muka depan Utusan Malaysia hari ini bertajuk ‘Ubah video perhimpunan’ yang menuduh “portal-portal pembangkang” mengubah suai video-video perhimpunan tersebut.

Semalam, lidah rasmi UMNO itu melaporkan peserta perhimpunan aman Bersih enggan memberi kerjasama dengan pihak polis.

Pua sebelum ini telah menyatakan kesediaan untuk menjadi saksi bersama bukti video dan gambar berhubung penafian pihak polis atas serangan yang dilakukan mereka terhadap Hospital Tung Shin pada 9 Julai lalu.

Sebaliknya desakan beliau agar Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar, dan kerajaan Barisan Nasional supaya meminta maaf kepada rakyat Malaysia, sehingga hari ini tidak dilayan.

Menurut Pua yang juga Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, DAP masih kekal dengan pendirian untuk mengemukakan saksi dan bukti kepada pihak polis.

Beliau bersama Ahli Parlimen Serdang Teo Nie Ching, Ahli Parlimen Bukit Bendera Liew Chin Tong dan Setiausaha Politik kepada Setiausaha Agung DAP Zairil Khir Johari bersedia untuk memberi keterangan pada bila-bila masa.

Bagaimana pun, berhubung video yang akan ditunjukkan oleh polis itu, Pua berkata, pihak polis tidak akan boleh menyunting ribuan video-video kekejaman mereka itu kerana ianya sudah tersebar di seluruh pelusuk dunia.

“Mungkin polis sendiri yang akan jadi saksi sebab orang ramai tidak mahu dan sudah tahu (perkara sebenar),” katanya.

Sementara itu Zairil yang juga berada di kawasan Hospital Tung Shin apabila gas pemedih mata ditembak pada 9 Julai lalu, berkata rakyat yang menyertai perhimpunan aman itu tahu apa yang sebenarnya berlaku.
“Saya berada di kawasan itu apabila ditembak gas pemedih mata dan disembur air. Ramai orang sudah pun menyiarkan klip video mereka ke seluruh dunia.

“Adakah pihak polis cuba membikin filem baru pula?” katanya.

Lagi berita

Di sebalik pengakuan polis bahawa meriam air dipancutkan ke kawasan Hospital Tung Shin, polis hakikatnya tidak menjawab secara keseluruhan tentang keganasan yang dilakukan terhadap ribuan peserta Himpunan Bersih 9 Julai lalu.

Selain puluhan malah mungkin ratusan video yang didedahkan di internet, malah paling penting ribuan saksi mata yang melihat keganasan polis pada 9 Julai lalu, polis ironinya terus bertindak menafikan dengan menyajikan rakyat rakaman video terpilih, kata peguam hak asasi manusia, N Surendran.

" Apa jawapan polis tentang kecederaan ahli parlimen Shah Alam, Khalid Samad, ke atas pengawal peribadi Anwar, Yew Boon Lye dan ramai yang berada di dalam terowong termasuk Datuk Seri Anwar. Bukankah mereka cedera? Bukankah kita sudah tunjuk keterangan video dan gambar. Tiada jawapan.

" Penafian polis hari ini mereka menggunakan rakaman yang terpilih. Tidak menunjukkan keseluruhannya sedangkan kita telah menunjukkan banyak video tentang berlaku banyaknya keganasan. Apa jawapan polis tentang tembakan 12 das di terowong KL Sentral?,"katanya kepada Tv Selangor.

Dalam insiden 9 Julai lalu, puluhan ribu rakyat Malaysia menyertai himpunan aman menuntut pilihan raya yang adil walaupun terpaksa meredah pancutan air kimia dan tembakan gas pemedih mata polis.

Dunia hari itu menyaksikan Malaysia mencatat sejarah apabila menahan lebih 1,600 rakyat Malaysia yang berhimpun secara aman di ibu negara.

Selain puluhan mengalami kecederaan, seorang meninggal dunia.

" Mereka seolah-olah berpura-pura bahawa tidak ada isu. Walhal sebenarnya banyak keterangan dan isu telah dibawa tetapi tidak dijawab. Bagaimana kes Mohamad Sabu, kes Baharuddin, bagaimana pula orang ramai yang dipukul dan dikasari oleh pihak polis,"soal Surendran.

Malah naib presiden PKR itu turut mempersoalkan bagaimana video-video rakaman media antarabangsa yang memaparkan aksi ganas polis.

" Bagaimana rakaman daripada Al-Jazeera yang menunjukkan pihak polis menyepak mereka yang berhimpun secara aman? Tidak ada jawapan untuk semua ini,'kata Surendran.

Sementara itu, ahli parlimen Batu, Tian Chua ketika dihubungi Tv Selangor menyerahkan hal ini kepada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (SUHAKAM) untuk membuat siasatan.

Malah katanya beliau yakin, saksi-saksi keganasan polis pada hari kejadian akan tampil menceritakan hal sebenar sekaligus menafikan kenyataan dan video yang dipaparkan polis hari ini.

" Polis tidak ada kredibiliti. Oleh itu apa jua video yang mereka tunjuk, ia tidak menunjukkan apa yang berlaku. Beribu-ribu orang di sana menjadi saksi dan kita lihat banyak lagi video lain.

" SUHAKAM selepas ini akan membuat inkuiri awam dan kita tunggu lah orang-orang ramai untuk kemukakan bukti. Kita harap polis pun akan kemukakan bukti mereka juga,"katanya.

SUHAKAM sebelum ini memutuskan akan mengadakan inkuiri awam menyiasat dakwaan keganasan polis bulan depan.

Menurut naib pengerusi SUHAKAM, pihaknya yang turut menghantar pasukan pemantaunya ketika perhimpunan Bersih 2.0 juga akan bergantung pada maklumat yang mereka perolehi pada hari terbabit.

Kata Mat Sabu

Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu hari ini menolak penafian polis menindas peserta perhimpunan aman Bersih 2.0 dan menyifatkan rakaman video yang dikemukakan oleh badan itu sebagai cubaan terdesak untuk menutup kezalimannya.

"Perkara ini tidak seharusnya berlaku, sudah tentu polis (akan) menafikan (tindakan) polis. Perkara ini seharusnya dilaksanakan oleh jawatankuasa penyiasat(bebas), kalau tanya Polis memang mereka akan memberi kenyataan macam itu," kata beliau kepada TvSelangor.

Selepas hampir dua minggu, Polis Bukit Aman tampil hari ini untuk menayangkan video yang menurut badan itu menunjukkan polis bertindak mengikut batas undang-undang dalam menyuraikan perhimpunan aman Bersih.

Puluhan ribu orang menyertai perhimpuan itu untuk menuntut pilihanraya bersih dan adil walaupun terpaksa menongkah arus tembakan air berkimia dan gas pemedih mata oleh polis.

Lebih 1,600 orang ditahan manakala Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dan pengawal peribadi beliau, Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu dan ahli parlimen Shah Alam Khalid Samad antara yang cedera.

Seorang meninggal dunia, namun polis hari ini mendakwa kematian Baharuddin Ahmad, 59, adalah akibat sakit jantung dan bukan kerana tindakan polis.

Malah, Pengarah Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Datuk Salleh Mat Rashid menuduh Mohamad Sabu mereka cipta dakwaan bahawa beliau dirempuh oleh sebuah Land Rover yang dipandu anggota polis sebelum dibawa ke hospital.

Salleh sebaliknya mendakwa pemimpin pembangkang itu jatuh daripada motorsikal selepas melanggar penghadang jalan.

Timbalan Presiden PAS itu membidas Salleh dan berkata beliau bersedia membuktikan keterangannya di mahkamah jika perlu.

Beliau berkata penafian polis hari ini adalah cubaan tersasar pihak berkuasa untuk menutup kesalahannya.

"Saya tak mahu buat apa-apa kenyataan (bersabit insiden itu) melainkan di mahkamah," kata beliau.

Mohamad Sabu berkata penafian polis hari ini adalah cubaan tersasar kerajaan untuk menutup kesalahan pihak berkuasa.

"Kita ada SUHAKAM(Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia), kalau kenyataan dari SUHAKAM atau mana-mana badan bebas lain, kita terima. Ini gunakan polis. Sudah tentu mereka berkata begitu," kata beliau.

"Bagaimana dengan mereka yang pecah kepala, nasib yang menimpa YB Khalid Samad(Ahli Parlimen Shah Alam) dan sesiapa sahaja yang tercedera? Siapa yang bertanggungjawab?. Oleh kerana itulah kita perlu laporan daripada SUHAKAM ataupun badan bebas dan bukannya polis," tegasnya.

Mohamad Sabu berkata, kelewatan polis sendiri untuk tampil dengan rakaman video menimbulkan pelbagai kecurigaan.

"Dua minggu baru keluar video siapa boleh terima, jadi penafian polis tidak boleh diterima. Kita perlu badan lain, Polis memang suka berbohong."tambahnya.
0 ulasan:

Catat Ulasan

Sila berkongsi maklum balas anda dalam ruang perbincangan atau FB dan memfailkan apa-apa fakta yang anda dapati melalui pengalaman dan pengetahuan anda.

Ulasan isu hendaklah dengan fikiran terbuka, supaya setiap ulasan akan memberi manfaat kepada semua.

Berbahas atau bertukar-tukar pendapat,agar yang kurang kita tambahkan,yang lebih kita berikan.