Home » » KWSP :dividen 5.8 peratus untuk ahlinya tidak wajar

KWSP :dividen 5.8 peratus untuk ahlinya tidak wajar

Written By kiff isme on Isnin, 21 Februari 2011 | Februari 21, 2011

SHAH ALAM 21 FEB: Dividen 5.8 peratus yang diumumkan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dilihat tidak wajar oleh Penasihat DAP, Lim Kit Siang kerana pendapatan kasarnya telah meningkat 40 peratus.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Ipoh Timur berkata, sepatutnya KWSP memberikan dividen yang lebih besar kerana peningkatan bursa saham adalah sebanyak 19.3 peratus sedangkan dividen KWSP hanya naik 2.7 peratus dari 5.65 peratus tahun 2009 ke 5.8 peratus sahaja untuk tahun lepas."Banding dengan pulangan untuk tabung-tabung yang lain sepatutnya lebih tinggi dari apa yang diumumkan supaya pekerja-pekerja dapat satu dividen yang lebih munasabah," katanya.

Beliau berkata, DAP melahirkan rasa terkejutnya dengan pengumuman ini kerana ia tidak selaras dengan kenaikan 40 peratus pendapatan KWSP sebanyak RM24.06 bilion berbanding RM17.22 bilion pada tahun 2009.

"Tak dinafikan bahawa ekonomi kita akan lebih sihat dan mempunyai daya saingan jika kita boleh mengadakan reformasi. Tapi sampai sekarang selepas dua tahun Najib menjadi Perdana Menteri tidak dilihat pelaksanaan yang sepatutnya dilakukan yang dulu kononnya dicadangkan Model Ekonomi Baru(MEB),"
Dividen KWSP adalah salah satu sumber pendapatan penting kepada 11 juta pekerja di Malaysia.

Semalam, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mengumumkan kadar dividen 5.8 peratus untuk ahlinya bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2010 yang meningkat 15 mata asas, berbanding kadar 5.65 peratus yang dibayar pada 2009.

Pengerusi KWSP, Tan Sri Samsudin Osman berkata, pencapaian itu menggambarkan tahun memberangsangkan yang mana pendapatan pelaburan kasar dana persaraan tersebut mencecah rekod tertinggi dalam sejarah sebanyak RM24.06 bilion.tvs

0 ulasan:

Catat Ulasan

Sila berkongsi maklum balas anda dalam ruang perbincangan atau FB dan memfailkan apa-apa fakta yang anda dapati melalui pengalaman dan pengetahuan anda.

Ulasan isu hendaklah dengan fikiran terbuka, supaya setiap ulasan akan memberi manfaat kepada semua.

Berbahas atau bertukar-tukar pendapat,agar yang kurang kita tambahkan,yang lebih kita berikan.