Home » » Penggantungan gelaran Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo

Penggantungan gelaran Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo

Written By kiff isme on Jumaat, 14 Januari 2011 | Januari 14, 2011


Kata di pulangkan rupanya di gantung

SHAH ALAM - Tindakan bekas Menteri Besar, Dr. Mohamad Khir Toyo memulangkan darjah kebesaran Seri Paduka Mahkota Selangor (S.P.M.S.) yang membawa gelaran Datuk Seri semalam dibuat selepas tindakan penggantungan gelaran diputuskan oleh Sultan Selangor.

Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor, Datuk Mohamed Khusrin Munawi menjelaskan, Sultan Sharafuddin Idris Shah telah menitahkan penggantungan gelaran S.P.M.S itu selepas Mohamad Khir dituduh mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan di Mahkamah Tinggi Shah Alam pada 6 Disember tahun lepas.

Baginda turut menitahkan penggantungan Darjah Kebesaran Sultan Sharafuddin Idris Shah (D.S.I.S.) yang membawa gelaran Datuk kepada Pengarah Ditamas Sdn. Bhd., Shamsuddin Haryoni.

Shamsuddin turut menghadapi pertuduhan di mahkamah dalam kes yang sama dengan Mohamad Khir.

Mohamed Khusrin dalam kenyataannya semalam menjelaskan, keputusan menggantung pengurniaan darjah itu akan disemak semula jika mahkamah memutuskan penyandangnya tidak bersalah dan dibebaskan.kmo

0 ulasan:

Catat Ulasan

Sila berkongsi maklum balas anda dalam ruang perbincangan atau FB dan memfailkan apa-apa fakta yang anda dapati melalui pengalaman dan pengetahuan anda.

Ulasan isu hendaklah dengan fikiran terbuka, supaya setiap ulasan akan memberi manfaat kepada semua.

Berbahas atau bertukar-tukar pendapat,agar yang kurang kita tambahkan,yang lebih kita berikan.