Home » » Doktor ayam akan di tentukan dalam PKR

Doktor ayam akan di tentukan dalam PKR

Written By kiff isme on Jumaat, 8 Oktober 2010 | Oktober 08, 2010


PETALING JAYA: Nasib Datuk Dr. Lee Chong Meng sebagai Ketua Cabang Parti Keadilan Rakyat (PKR) Bukit Bintang hanya akan diketahui selepas Biro Politik parti menerima perakuan daripada Jawatankuasa Pemilihan Parti (JPP) dan sekretariat.

Timbalan Presiden PKR, Dr Syed Husin Ali berkata, pihaknya mengambil perhatian serius ekoran kenyataan Lee pada Khamis yang menyatakan bahawa beliau telah menyerahkan surat peletakan jawatannya dari parti kepada ibu pejabat MCA tengah hari Rabu sebaik pulang dari luar negara.

"Ertinya beliau mohon dan diterima sebagai anggota PKR semasa beliau masih menjadi ahli MCA, tanpa memaklum hal ini. Ini satu kesilapan.

"Lebih serius, Lee telah dipilih tanpa bertanding sebagai Ketua Cabang Bukit Bintang dan Biro Politik telah bincang mengenai masalah ini," katanya dalam satu kenyataan di sini.

PKR pada Khamis dikejutkan dengan laporan bahawa Pengerusi MCA Bahagian Bukit Bintang itu mengumumkan keputusan untuk keluar dari MCA dan dengan rasminya menyertai PKR.

Lee yang popular dengan panggilan "Doktor ayam" berkata beliau sudah menghantar surat perletakan jawatannya kepada ibu pejabat MCA tengah hari semalam selepas beliau kembali dari luar negara.BERNAMA melaporkan, pada mulanya memang beliau keberatan untuk meninggalkan parti.

Namun apabila Presiden parti Datuk Seri Dr Chua Soi Lek membuat pengumuman bahawa Lee akan digantung keanggotaan atas tuduhan menyalahguna peruntukan kerajaan beliau memutuskan bahawa sudah tiba masanya untuk meninggalkan parti.

Lembaga Disiplin MCA sebelum ini mencadangkan supaya keaggotaan Lee digantung selama tiga tahun atas dakwaan beliau menyalah guna peruntukan yang diberikan kerajaan pada 2008.

Khabar angin mengenai penyertaan Lee dalam PKR sudah bermula sejak Jun lepas apabila beliau mengaku ada mengisi borang permohonan keanggotaan PKR, namun tidak menandatanganinya.

Lee menafikan beliau menyalah guna peruntukan kerajaan pada tahun 2008 dan menjelaskan bahawa peruntukan RM60,000 itu adalah untuk aktiviti Tahun Baru Cina di mana beliau sendiri mengeluarkan belanja RM40,000 untuk menjayakan acara bagi aktiviti itu.

0 ulasan:

Catat Ulasan

Sila berkongsi maklum balas anda dalam ruang perbincangan atau FB dan memfailkan apa-apa fakta yang anda dapati melalui pengalaman dan pengetahuan anda.

Ulasan isu hendaklah dengan fikiran terbuka, supaya setiap ulasan akan memberi manfaat kepada semua.

Berbahas atau bertukar-tukar pendapat,agar yang kurang kita tambahkan,yang lebih kita berikan.