Home » » Mitsubishi Lancer menggantikan Waja

Mitsubishi Lancer menggantikan Waja

Written By kiff isme on Ahad, 26 September 2010 | September 26, 2010

PROTON Holdings Bhd  akan menggantikan Waja dan dikatakan mampu meningkatkan lagi penguasaan pasaran Proton dalam industri automotif tempatan dan antarabangsa akan menampilkan salinan versi Mitsubishi Lancer 2.0 dan mungkin di lancarkan pada november ini.

Menurut sumber terdekat, kemasukan kembali 'ciri Mitsubishi' dalam Proton itu hasil kerjasama pembangunan kejuruteraan terbaru antara Proton dan Mitsubishi Motors Corporation (MMC), yang juga bekas pemegang sahamnya.
"Model yang akan digunakan Proton bagi menggantikan Waja ini akan menampilkan beberapa perubahan kosmetik dalaman dan luaran berbanding model Lancer 2.0 GT sedia ada di pasaran.

Antaranya, ia akan menggunakan enjin dengan kapasiti yang lebih kecil sedikit, iaitu 1.8 liter, komponen dalaman menggunakan produk keluaran vendor tempatan yang terpilih serta beberapa ciri lain yang dapat menjadikan model itu mampu menawarkan harga lebih berdaya saing.

Sumber itu menjelaskan, pengeluaran model baru dengan kuasa enjin 1.8 liter itu dilihat pemangkin terbaik untuk syarikat automotif nasional itu dalam memenuhi perubahan keperluan dan selera pembeli, khususnya generasi muda.

Cerita selanjutnya di sini

1 ulasan:

  1. Saya lebih mengharapkan teknologi hybrid diperkenalkan di dalam model Waja yang terbaru... bukan teknologi cut & paste dari Mitsubishi mahupun teknologi turbo yang diwar-warkan. Proton gagal memahami kehendak pasaran dunia semasa di dalam dunia permotoran yang mahukan 'Green Technology'.

    BalasPadam

Sila berkongsi maklum balas anda dalam ruang perbincangan atau FB dan memfailkan apa-apa fakta yang anda dapati melalui pengalaman dan pengetahuan anda.

Ulasan isu hendaklah dengan fikiran terbuka, supaya setiap ulasan akan memberi manfaat kepada semua.

Berbahas atau bertukar-tukar pendapat,agar yang kurang kita tambahkan,yang lebih kita berikan.