Home » » Media arus perdana dipercayai pembaca

Media arus perdana dipercayai pembaca

Written By kiff isme on Khamis, 2 September 2010 | September 02, 2010

Korang percaya ke media arus perdana menyiarkan berita mengikut fakta
baca lagi berita kat bawah ni.

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak berkata media arus perdana mampu bersaing dengan media baru seperti blog dan internet selagi ia masih berpegang kepada prinsip menyiarkan laporan berfakta.

Perdana Menteri berkata, kelebihan dan kekuatan yang dimiliki media perdana hari ini masih tidak terdapat pada media baru yang boleh diterima dan dipercayai pembaca.
"Bagi saya ada satu kekuatan, satu kelebihan media arus perdana yang mungkin kurang kekuatan pada media baru atau portal.


"Ini kerana media arus perdana boleh digangagap sebagai 'fact base' (berasaskan fakta) dan ini adalah sesuatu yang masih dituntut masyarakat," katanya pada majlis berbuka puasa bersama warga The New Straits Times Press (M) Berhad (NSTP), di Balai Berita, petang tadi.

Najib turut meluangkan masa melawat bahagian editorial Berita Berita dan Harian Metro sebelum berbuka puasa dengan lebih 1,000 warga NSTP.

Perdana Menteri berkata, kecenderungan berita internet atau blog ialah ia boleh dibangunkan secara peribadi dan ini membezakan bahan atau berita itu sama ada ia berprinsip, bertanggungjawab dan berasaskan kebenaran.

"Seperti kita tahu media baru memuatkan banyak bahan berasaskan kepada pendapat, tidak semestinya fakta, mengandungi pendapat peribadi atau mungkin juga digunakan pendapat orang lain disiarkan dalam blog itu.

"Oleh itu mungkin juga cerita itu kurang benar, kurang tepat, tapi disiarkan dan inilah yang mesti dibezakan oleh masyarakat kita, masyarakat mesti ada keupayaaan untuk membuat penilaian, tahu membezakan kekuatan media perdana dan media baru," katanya.

Sehubungan itu, beliau mahu media arus perdana seperti NSTP terus berpegang kepada peranannya sebagai akhbar yang menyajikan fakta, disulami dengan pendapat bernas bagi meneruskan kesinambungan perjuangan dan pembangunan negara.

0 ulasan:

Catat Ulasan

Sila berkongsi maklum balas anda dalam ruang perbincangan atau FB dan memfailkan apa-apa fakta yang anda dapati melalui pengalaman dan pengetahuan anda.

Ulasan isu hendaklah dengan fikiran terbuka, supaya setiap ulasan akan memberi manfaat kepada semua.

Berbahas atau bertukar-tukar pendapat,agar yang kurang kita tambahkan,yang lebih kita berikan.