Langkau ke kandungan utama

Penurunan harga kereta tidak menyeluruh

KUALA LUMPUR, 1 Mac — Cadangan Putrajaya menurunkan harga kereta hanya dinikmati segelintir rakyat Malaysia yang berkemampuan memiliki kereta luar negara yang dibina di Jepun ataupun Australia, kata pemain industri automotif negara.

Pengerusi Persatuan Pengimport dan Peniaga Kenderan Melayu (Pekema) Datuk Zainuddin Abdul Rahman yang dihubungi The Malaysian Insider berkata, ini kerana majoriti kenderaan buatan Jepun yang berada di jalan raya negara ini kebanyakannya dipasang di Malaysia, ataupun di negara-negara Asia Tenggara (Asean).

"Namun impak kepada pasaran (tempatan) kecil kerana hanya duti import yang dimansuhkan, hanya kereta pasang siap (CBU) di Jepun dan Australia yang terlibat, sedangkan kebanyakan kereta-kereta itu sekarang ini dipasang di Malaysia ataupun negara Asean (CKD)," katanya.

"Cukai negara Asean pun tidaklah tinggi ... sekadar 5 peratus," katanya, sebagai respon kepada pengumuman kerajaan semalam untuk menurunkan kadar duti import kereta di kedua-dua negara tersebut bagi membolehkan kereta — yang kebanyakan rakyat Malaysia menganggapnya sebagai keperluan berbanding kemewahan — lebih berkemampuan.

Fail gambar pada pelancaran Proton Preve pada April lepas. Dr Mahathir kata polisi baru akan memberikan kesan kepada jualan Proton. — Gambar fail Choo Choy MayZainuddin turut berkata, cadangan pemansuhan duti kereta itu juga hanya melibatkan duti import sekitar 30 peratus, dan tidak melibatkan duti eksais kenderaan.

Jelasnya lagi, harga kereta di negara ini sebenarnya masih lagi dianggap murah sekiranya Putrajaya tidak bercadang untuk menurunkan duti import tersebut.

"Kereta kita sebenarnya masih murah ... namun masih ada juga penurunan walaupun sedikit," katanya, merujuk kepada cadangan Putrajaya untuk menurunkan harga kereta tersebut.

Zainuddin bagaimanapun berkata, struktur terhadap cadangan tersebut masih samar-samar dan tidak jelas.

"Struktur cadangan pemansuhan itu masih tidak jelas ... hanya yang pasti ia tidak akan dilaksanakan dalam masa terdekat.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed sebelum ini berkata cadangan Putrajaya itu akan dilaksanakan dalam tempoh tiga tahun untuk kereta dari Jepun dan Australia.

Cadangan itu bagaimanapun tidak disambut baik oleh pemimpin yang menjadi tulang belakang Proton, Tun Dr Mahathir Mohamad, apabila mengatakan Proton seharusnya diberikan keutamaan walaupun mempunyai prestasi yang merundum dalam industri pembuatan kereta.

"Sebagai penasihat Proton sudah tentu saya mahu melihat Proton menjual lebih banyak kereta namun polisi itu akan memberikan kesan kepada jualan Proton," katanya.

The Malaysian Insider difahamkan di bawah perjanjian Perdagangan Bebas (FTA) Malaysia-Australia, Putrajaya akan menurunkan kadar duti bermula 15 peratus pada 2013 kepada 10 peratus pada 2014 dan 5 peratus pada 2015 dengan tanpa duti pada 2016.

Malaysia juga turut menandatangani perjanjian Zon Perdagangan Bebas dengan negara Asean (AFTA) yang mana akan meliberalisasikan industri automotif negara hingga penghujung 2015 melalui pemansuhan cukai kenderaan sekurang-kurangnya 40 peratus di kawasan negara Asean.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

MyKas : Kad Pengenalan mempunyai tarikh luput LAYAK mengundi

MyPR

Pada 1 Jun 2006, MyPR telah diperkenalkan sebagai mengganti kad pengenalan merah untuk pemastautin tetap Malaysia. 'My' membawa maksud yang sama seperti MyKad (Malaysia) manakala 'PR' adalah singkatan kepada bahasa Inggeris, Permanent Resident.

MyPR berwarna merah sepenuhnya mengandungi semua data utama sama seperti pemegang MyKad. Namun begitu di belakang MyPR mempunyai cetakan data mengenai negara asal pemegang MyPR termasuk nombor permit permastautin tetap.

Penggunaan set nombor kad pengenalan 12 digit yang sama digunakan pada MyKad dan MyKid dan cuma dibezakan dengan kod tempat kelahiran mengikut tempat dilahirkan, biasanya kod 71 yang mewakili kelahiran di luar negeri.MyKas

Kad Pengenalan Pemastautin Sementara (KP hijau)  mula dicetak di atas kad pengenalan bentuk baru (berwarna hijau) bermula 20 April 2010. Kad Pengenalan Sementara ini dinamakan MyKas dan tempoh sahlaku adalah selama 5 tahun./tarikh luput/ Expired Date

Bagi pemegang kad pengenalan Pemastautin…

PTPTN: Video DBKL rampas khemah

KUALA LUMPUR 24 April: Penguatkuasa Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) terus mengganggu perkhemahan mahasiswadi Dataran Merdeka apabila merampas khemah dan kanopi serta memasang pita di sekitar kawasan itu, jam 6.45 pagi.

Mengikut twitter, mereka juga menghalau mahasiswa yang kebanyakannya masih tidur tanpa memberi cukup masa untuk mengambil barangan peribadi masing-masing.

Bagaimanapun, bekalan makanan dan minuman mereka tidak dirampas.
“Kamu boleh rampas khemah kami tapi kamu tak boleh rampas semangat kami!” tulis twitter kendalian kumpulan yang menggelar diri mereka sebagai OccupyDataran, pagi ini.

Mereka bergabung dengan kumpulan mahasiswa yang merintis perkhemahan itu sebaik sahaja demontrasi Mansuh PTPTN berakhir Sabtu lalu.

Mereka bercadang untuk terus berkhemah sehingga 28 April – tarikh acara Duduk Bantah sempena Bersih 3.0 berlangsung.

Dalam perkembangan terbaru, mahasiswa Umar Mohd Azmi yang ditahan dan dihadap ke mahkamah semalam atas dakwaan menghalang tugas pegawai DBK…

Ramai tertipu dengan ikan terubuk masin Sarawak

SEBUT saja terubuk Sarawak, pasti ramai yang akan terliur dengan keenakan isinya yang lemak dan manis, apa lagi kalau dapat menikmati ikan terubuk bertelur.

Malah tidak sah rasanya kunjungan pelawat ke Bumi Kenyalang, kalau tidak membawa pulang 'ole-ole' ikan terubuk Sarawak, terutama terubuk masin dan telur terubuk masin, yang ada dengan banyaknya di Pasar Tamu Satok di Kuching. Terubuk ini juga laris ketika Ramadan yang menjadi juadah wajib penggemarnya ketika berbuka mahu pun sahur.

Pendek kata, terubuk Sarawak memang amat popular terutama di kalangan pelawat dari Semenanjung, Sabah dan Brunei Darussalam, yang menjadikannya buah tangan wajib apabila berkunjung ke bumi kenyalang ini.

Populariti terubuk ini berkait rapat dengan hakikat ikan itu sudah lama pupus dari sungai di Semenanjung tetapi di Sarawak spesies ikan bertulang banyak itu masih boleh diperoleh terutama pada musim terubuk bertelur antara Jun hingga Oktober.

Bekalan terubuk tempatan boleh didapati di Sungai Lu…