Langkau ke kandungan utama

Wang rakyat disapu lagi, TV 1Malaysia propaganda baru UMNO-BN

(http://www.1malaysiaiptv.com.my/index.php)

19 DISEMBER – Hampir semua media massa “arus perdana” – yang diterbit atau disiarkan setiap hari seperti akhbar harian, TV dan radio – di Malaysia berada dalam kawalan UMNO dan Barisan Nasional.

Kawalan itu dibuat sama ada secara kangsung melalui pemilikan saham para pemimpin UMNO-BN atau secara tidak langsung melalui undang-undang yang ketat, malah zalim, seperti Akta Mesin Cetak dan Penerbitan (PPPA), Akta Hasutan, Akta Rahsia Rasmi, Akta Keselamatan Dalam Negeri dan pelbagai peraturan serta undang-undang kecil lain yang menyekat kebebsan bersuara dan berekspresi.

Dengan itu, akhbar-akhbar seperti Utusan Malaysia, Berita Harian, New Straits Times, The Star dan sebagainya serta RTM dan TV3 dan juga semua stesen radio milik mereka yang mempunyai hubungan dengan kepimpinan negara, hanya menyampaikan maklumat satu hala sahaja.

Yang dibaca, ditonton dan didengar, hampir 99 peratus, adalah berita dan laporan mengenai “kebaikan” UMNO-BN sahaja. Inilah yang telah dan sedang berlaku di Malaysia sejak separuh abad lamanya.

Propaganda tradisi UMNO-BN yang dibiayai wang rakyat telah gagal

Namun, dengan penguasaan media yang hampir menutup suara rakyat, ruang untuk kritikan membina dan pandangan yang berbeza daripada UMNO-BN, masih tidak cukup untuk menahan keghairahan rakyat untuk mendapatkan maklumat yang lengkap, benar dan tepat.

Sudah tentu keadaan penguasaan media itu memaksa rakyat mencari alternatif lain. Sejak reformasi 1998 di mana dunia menyaksikan ledakan maklumat di Malaysia setelah kerajaan UMNO-BN menutup sepenuhnya pintu media massa (selepas Dr Mahathir Mohamad memecat Anwar Ibrahim daripada kerajaan dan kemudian memenjarakannya).

Lahirlah media alternatif daripada kreativiti alam maya internet. Edaran akhbar harian semakin menurun kerana rakyat sudah tidak percayakan lagi propaganda yang menyamar sebagai berita dan laporan media. TV dan radio hanya menjadi sumber hiburan kerana berita-berita mereka sama seperti “berita” di negara-negara diktator dahulu seperti pada era Nazi di Jerman dan komunis di empayar Soviet Union.

Kini teknologi maklumat bukan sahaja menawarkan laman-laman web tetapi juga facebook, twitter dan bermacam lagi termasuk TV dan radio internet yang boleh dicapai dari mana-mana peralatan seperti komputer meja, i-pad dan i-pod, telefon bimbit atas pelbagai jenama dan banyak lagi kemudahan yang sedang dan akan dicipta.

Semua ini telah mencabar kedudukan kerajaan UMNO-BN yang sudah sedar bahawa kawalan 99 peratus media massa tidak berjaya menyekat rakyat daripada mendapat maklumat alternatif.

Justeru Datuk Seri Najib Razak yang mahu memperlihatkan diri sebagai seorang pemimpin yang hebat telah melancarkan TV1 Malaysia yang bersifat interaktif dan boleh dicapai melalui telefon pintar dan tablet.

Namun, tidak ada apa yang baru daripada TV 1Malaysia melainkan propaganda yang sama kerana ia tetap mengambil program-program daripada RTM dan TV3. Malah akhir-akhir ini propaganda tersebut agak merbahaya kerana mempunyai ciri-ciri perkauman yang membangkitkan emosi benci kaum lain.

Wang rakyat untuk kempen UMNO-BN

Persoalannya, sebagaimana yang diketahui umum, apa sahaja yang berlambangkan 1Malaysia adalah produk-produk yang dibiayai oleh wang rakyat. Ia bukan dari poket pemimpin UMNO-BN.

Dalam hal ini, Perdana Menteri wajib menjelaskan kepada rakyat:

* Berapa banyak peruntukan dan perbelanjaan yang digunakan untuk TV 1Malaysia?

* Mengapa wang rakyat perlu digunakan untuk membiayai satu lagi propaganda UMNO-BN?

Tidak cukupkah UMNO-BN membuatkan rakyat sengsara apabila wang peruntukan untuk menternak lembu diberikan kepada keluarga seorang Menteri yang telah gagal menjayakan usaha membekalkan daging kepada rakyat, sebaliknya menggunakan wang amanah itu untuk membeli kondominium mewah?

Tidak cukupkah UMNO-BN membayar wang rakyat untuk blogger-blogger upahan yang melakukan fitnah terhadap keluarga termasuk anak kecil pemimpin Pakatan Rakyat?

Tidak cukupkah UMNO-BN, setelah “membela” blogger tukang fitnah itu, sanggup membenarkan mereka masuk ke dalam kapal selam penuh rahsia negara dengan sewenang-wenangnya?

Itu adalah sifat kepimpinan UMNO-BN yang ada hari ini. Mungkin mereka tidak boleh atau tidak mampu untuk membersihkan atau mereformasikan diri serta pentadbiran mereka.

Kuasa untuk berubah di tangan rakyat

Yang boleh melakukan perubahan hanyalah rakyat. Persoalan yang harus setiap individu rakyat Malaysia, termasuk ahli-ahli UMNO sendiri, adalah:

* Berapa lama lagi rakyat sanggup membiarkan diri dipermainkan dan dihina oleh kepimpinan yang tidak tahu menghormati maruah insan?

* Berapa lama lagi rakyat sanggup membiarkan diri diperkotakkatikkan oleh kepimpinan yang hanya mementing diri dan keluarga mereka sahaja?

* Berapa lama lagi rakyat sanggup menderita apabila tiada kenaikan gaji manakala harga barangan dan perkhidmatan semakin meningkat, dan cukai-cukai baru pula akan diperkenalkan, dan pada masa yang sama, wang rakyat dibazirkan dan dirompak oleh mereka yang bergelar para pemimpin kerajaan?

Usaha terbaru TV 1Malaysia ciptaan Najib adalah contoh kecil daripada pencurian titik peluh rakyat membangunkan negara. Para pemimpin UMNO-BN tidak pedulikan itu semua. Yang penting bagi mereka adalah mengutamakan diri dan keluarga terlebih dahulu.

Kuasa di tangan rakyat. Jika memilih untuk terus mengekalkan yang buruk dan busuk, maka tiada siapa yang dapat berbuat apa-apa untuk rakyat. – Roketkini.com

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

MyKas : Kad Pengenalan mempunyai tarikh luput LAYAK mengundi

MyPR

Pada 1 Jun 2006, MyPR telah diperkenalkan sebagai mengganti kad pengenalan merah untuk pemastautin tetap Malaysia. 'My' membawa maksud yang sama seperti MyKad (Malaysia) manakala 'PR' adalah singkatan kepada bahasa Inggeris, Permanent Resident.

MyPR berwarna merah sepenuhnya mengandungi semua data utama sama seperti pemegang MyKad. Namun begitu di belakang MyPR mempunyai cetakan data mengenai negara asal pemegang MyPR termasuk nombor permit permastautin tetap.

Penggunaan set nombor kad pengenalan 12 digit yang sama digunakan pada MyKad dan MyKid dan cuma dibezakan dengan kod tempat kelahiran mengikut tempat dilahirkan, biasanya kod 71 yang mewakili kelahiran di luar negeri.MyKas

Kad Pengenalan Pemastautin Sementara (KP hijau)  mula dicetak di atas kad pengenalan bentuk baru (berwarna hijau) bermula 20 April 2010. Kad Pengenalan Sementara ini dinamakan MyKas dan tempoh sahlaku adalah selama 5 tahun./tarikh luput/ Expired Date

Bagi pemegang kad pengenalan Pemastautin…

PTPTN: Video DBKL rampas khemah

KUALA LUMPUR 24 April: Penguatkuasa Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) terus mengganggu perkhemahan mahasiswadi Dataran Merdeka apabila merampas khemah dan kanopi serta memasang pita di sekitar kawasan itu, jam 6.45 pagi.

Mengikut twitter, mereka juga menghalau mahasiswa yang kebanyakannya masih tidur tanpa memberi cukup masa untuk mengambil barangan peribadi masing-masing.

Bagaimanapun, bekalan makanan dan minuman mereka tidak dirampas.
“Kamu boleh rampas khemah kami tapi kamu tak boleh rampas semangat kami!” tulis twitter kendalian kumpulan yang menggelar diri mereka sebagai OccupyDataran, pagi ini.

Mereka bergabung dengan kumpulan mahasiswa yang merintis perkhemahan itu sebaik sahaja demontrasi Mansuh PTPTN berakhir Sabtu lalu.

Mereka bercadang untuk terus berkhemah sehingga 28 April – tarikh acara Duduk Bantah sempena Bersih 3.0 berlangsung.

Dalam perkembangan terbaru, mahasiswa Umar Mohd Azmi yang ditahan dan dihadap ke mahkamah semalam atas dakwaan menghalang tugas pegawai DBK…

Ramai tertipu dengan ikan terubuk masin Sarawak

SEBUT saja terubuk Sarawak, pasti ramai yang akan terliur dengan keenakan isinya yang lemak dan manis, apa lagi kalau dapat menikmati ikan terubuk bertelur.

Malah tidak sah rasanya kunjungan pelawat ke Bumi Kenyalang, kalau tidak membawa pulang 'ole-ole' ikan terubuk Sarawak, terutama terubuk masin dan telur terubuk masin, yang ada dengan banyaknya di Pasar Tamu Satok di Kuching. Terubuk ini juga laris ketika Ramadan yang menjadi juadah wajib penggemarnya ketika berbuka mahu pun sahur.

Pendek kata, terubuk Sarawak memang amat popular terutama di kalangan pelawat dari Semenanjung, Sabah dan Brunei Darussalam, yang menjadikannya buah tangan wajib apabila berkunjung ke bumi kenyalang ini.

Populariti terubuk ini berkait rapat dengan hakikat ikan itu sudah lama pupus dari sungai di Semenanjung tetapi di Sarawak spesies ikan bertulang banyak itu masih boleh diperoleh terutama pada musim terubuk bertelur antara Jun hingga Oktober.

Bekalan terubuk tempatan boleh didapati di Sungai Lu…