Langkau ke kandungan utama

BNM di saman rm131.9 juta

KUALA LUMPUR, 5 Jul – Sebuah syarikat pembinaan Bumiputera menyaman Bank Negara Malaysia (BNM) sebanyak RM131.9 juta kerana membatalkan kontrak RM320 juta dan memberi kenyataan salah terhadap syarikat itu.

Kes ini ditangguhkan berikutan masalah dalaman syarikat tersebut.

H & I Niaga pada 20 Jun lalu memfailkan saman ke atas BNM kerana kesilapan mereka membatalkan kontrak RM320 juta dan memberi kenyataan salah terhadap syarikat itu. H & I niaga menuntut RM131.9 juta sebagai ganti rugi.

Keputusan mahkamah memutuskan bahawa Affin Bank dibenarkan untuk membeli syarikat tersebut dan ini menyebabkan kes itu masih lagi kekal.

"Sekarang terpulang kepada pemiutang untuk membuat tindakan seterusnya bagi mengambil tindakan seterusnya terhadap Bank Negara" kata wakil DAP, Tony Pua yang menerangkan situasi syarikat itu Ahad lepas.

Dua bekas pengarah syarikat menegaskan bahawa syarikat bermasalah itu menekankan betapa pentingnya penyelesaian kes ini, memandangkan syarikat itu masih lagi berhutang sebanyak RM23.1 juta kepada 123 pembekal dan subkontraktor.

Mereka (H & I Niaga) mengesahkan bahawa Affin Bank telah memfailkan notis muflis sebelum mengemukakan tuntutan saman ke atas BNM, tetapi berkata mereka mempunyai hutang sebanyak RM12.8 juta kepada subkontraktor.

H & I Niaga telah memenangi kontrak RM320 juta pada September 2005 untuk membina bank pusat itu dan pusat penyelidikan kewangan yang dijangka siap pada Ogos 2007.

Ahad lalu, bekas pengarah eksekutif syarikat itu Ameruddin Ismail mendakwa berlaku kenaikan kos kerana keputusan BNM yang tidak menentu.

Ameruddin mendakwa bahawa Bank Negara sebanyak mengesahkan kepada syarikat sebanyak dua kali  dan akan dibayar pampasan untuk kenaikan kos, pada 16 Mei 2009 dan 8 April, tetapi kemudiannya membatalkan kontrak itu 20 hari kemudian.

Pengarah syarikat ketika itu, Datuk Ismail Mohd Hashim pada minggu lalu berkata bahawa H & I telah mengeluarkan wang sendiri sebanyak RM16 juta untuk projek tersebut.

Ameruddin mendakwa bahawa syarikat itu telah diugut untuk menandatangani kontrak tambahan itu atau kontrak mereka akan terbatal dan mengatakan bahawa BNM adalah "tidak mesra, kasar dan berat sebelah".

"Sepatutnya tempoh siap projek terletak di bahu subkontraktor bukan kami" katanya lagi.

Datuk Ismail berkata mereka memperoleh kontrak itu berdasarkan kemampuan sendiri dan bukannya hubungan rapat dengan parti politik.

H & I menamakan BNM sebagai plaintif pertama, Tan Sri Zeti selaku gabenor, bekas naib gabenor Datuk Zamani Abdul Ghani, dan pembantu gabenor Datuk Mohd Nor Mashor.

Syarikat itu mahu BNM membayar pampasan sebanyak RM 81.9 juta sebagai ganti rugi kerja dan RM50 juta sebagai saman malu.

Syarikat itu telah menemui pemimpin DAP untuk membawa kes ini ke muka keadilan selepas tidak ada jalan lain untuk menyelesaikan masalah ini, termasuk arbitasi, membawa isu ini ke Kementerian Kewangan dan Pejabat Perdana Menteri.


Sent by e-mail

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

MyKas : Kad Pengenalan mempunyai tarikh luput LAYAK mengundi

MyPR

Pada 1 Jun 2006, MyPR telah diperkenalkan sebagai mengganti kad pengenalan merah untuk pemastautin tetap Malaysia. 'My' membawa maksud yang sama seperti MyKad (Malaysia) manakala 'PR' adalah singkatan kepada bahasa Inggeris, Permanent Resident.

MyPR berwarna merah sepenuhnya mengandungi semua data utama sama seperti pemegang MyKad. Namun begitu di belakang MyPR mempunyai cetakan data mengenai negara asal pemegang MyPR termasuk nombor permit permastautin tetap.

Penggunaan set nombor kad pengenalan 12 digit yang sama digunakan pada MyKad dan MyKid dan cuma dibezakan dengan kod tempat kelahiran mengikut tempat dilahirkan, biasanya kod 71 yang mewakili kelahiran di luar negeri.MyKas

Kad Pengenalan Pemastautin Sementara (KP hijau)  mula dicetak di atas kad pengenalan bentuk baru (berwarna hijau) bermula 20 April 2010. Kad Pengenalan Sementara ini dinamakan MyKas dan tempoh sahlaku adalah selama 5 tahun./tarikh luput/ Expired Date

Bagi pemegang kad pengenalan Pemastautin…

PTPTN: Video DBKL rampas khemah

KUALA LUMPUR 24 April: Penguatkuasa Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) terus mengganggu perkhemahan mahasiswadi Dataran Merdeka apabila merampas khemah dan kanopi serta memasang pita di sekitar kawasan itu, jam 6.45 pagi.

Mengikut twitter, mereka juga menghalau mahasiswa yang kebanyakannya masih tidur tanpa memberi cukup masa untuk mengambil barangan peribadi masing-masing.

Bagaimanapun, bekalan makanan dan minuman mereka tidak dirampas.
“Kamu boleh rampas khemah kami tapi kamu tak boleh rampas semangat kami!” tulis twitter kendalian kumpulan yang menggelar diri mereka sebagai OccupyDataran, pagi ini.

Mereka bergabung dengan kumpulan mahasiswa yang merintis perkhemahan itu sebaik sahaja demontrasi Mansuh PTPTN berakhir Sabtu lalu.

Mereka bercadang untuk terus berkhemah sehingga 28 April – tarikh acara Duduk Bantah sempena Bersih 3.0 berlangsung.

Dalam perkembangan terbaru, mahasiswa Umar Mohd Azmi yang ditahan dan dihadap ke mahkamah semalam atas dakwaan menghalang tugas pegawai DBK…

Ramai tertipu dengan ikan terubuk masin Sarawak

SEBUT saja terubuk Sarawak, pasti ramai yang akan terliur dengan keenakan isinya yang lemak dan manis, apa lagi kalau dapat menikmati ikan terubuk bertelur.

Malah tidak sah rasanya kunjungan pelawat ke Bumi Kenyalang, kalau tidak membawa pulang 'ole-ole' ikan terubuk Sarawak, terutama terubuk masin dan telur terubuk masin, yang ada dengan banyaknya di Pasar Tamu Satok di Kuching. Terubuk ini juga laris ketika Ramadan yang menjadi juadah wajib penggemarnya ketika berbuka mahu pun sahur.

Pendek kata, terubuk Sarawak memang amat popular terutama di kalangan pelawat dari Semenanjung, Sabah dan Brunei Darussalam, yang menjadikannya buah tangan wajib apabila berkunjung ke bumi kenyalang ini.

Populariti terubuk ini berkait rapat dengan hakikat ikan itu sudah lama pupus dari sungai di Semenanjung tetapi di Sarawak spesies ikan bertulang banyak itu masih boleh diperoleh terutama pada musim terubuk bertelur antara Jun hingga Oktober.

Bekalan terubuk tempatan boleh didapati di Sungai Lu…