Home » » Perihal penulis

Perihal penulis

Written By kiff isme on Jumaat, 6 Ogos 2010 | Ogos 06, 2010Apa yang ada di dalam blog politik kedai kopi ini hanyalah pandangan peribadi aku,tidak ada kena mengena dengan sesiapa.

Malaysia sangat akrab dengan istilah 'Politik Kedai kopi'.
Sejak Malaysia sekarang lebih terbuka dengan ICT, orang boleh mendapat akses mudah melalui internet, SMS, blog dan lain-lain.
Ini tentu menunjukkan bahawa komunikasi di Malaysia semakin baik.

Apa yang harusnya, jadi 'Politik Kedai kopi' kini berubah wajah untuk muncul sebagai 'Politik internet'.
'Politik Kedai kopi' adalah istilah yang orang akan katakan ketika pergi ke kedai kopi di pagi hari, bertemu dengan rakan-rakan mereka dan berbicara tentang ahli parlimen dan politik tempatan.
Kedai kopi ini biasanya terletak di banyak kampung dan bandar-bandar di mana orang boleh bertemu dan berbual.

Topik perbualan dalam 'Politik Kedai kopi' tentu saja adegan politik Malaysia.
Orang-orang mendapatkan sumber dan maklumat dari TV Suratkhbar dan radio, yang merupakan satu-satunya sumber maklumat di era 70an, 80an dan awal 90an.
Media -media ini di kawalan oleh kerajaan sehingga segala sesuatu yang anda dengar telah ditapis oleh kerajaan.

Politik internet pula orang-orang mendapatkan idea-idea dan maklumat dari sumber yang tak bertapis Internet dan melalui SMS yang sedang terbang di udara.
Internet tidak memiliki batas-batas jadi ini adalah tempat dimana kebebasan berbicara adalah benar-benar terjadi.

Tidak seperti 'Politik Kedai kopi', idea-idea dan maklumat mengenai politik tempatan dibahas dalam persekitaran yang sangat terbuka
Orang-orang berbicara berdasarkan fakta dan fakta ini adalah fakta baru/terkini dibandingkan dengan 'Politik Kedai kopi' yang fakta-fakta sudah ditapis oleh kerajaan.

Akibatnya, ada para penganalisis politik di TV berbicara tentang fakta-fakta baru/terkini dari Internet. Kini sambil menghirup kopi,kita boleh melayari internet dan berbicara hal-hal politik semasa dan orang-orang yang membacanya akan cenderung untuk berfikir mana yang baik dan buruk.

Aku yang menulis :-
Seorang lelaki yang telah di lahirkan di satu daerah yang bernama KRIAN bermukimkan Bagan Serai,di dalam negeri bernama PERAK dan bernegarakan MALAYSIA di atas peta dunia.
Aku sudah melihat dunia ini selama 42 tahun dan selama itu berbagai peristiwa sudah di lalui.
Di era refomasi pernah di di tahan di balai polis,dan tahu perasaan apa yang bergolak di hati bila ada mana-mana individu yang di tahan oleh polis.

Kini berdiam/berganak/Tinggal/bermastautin di dalam DUN  Elizabeth Wong 

Aku pengundi di dalam kawasan Adun yang bernama YB Dato’ Hassan Mohamed Ali dan Parlimen undi ku berikan kepada Azmin Ali yang mana kedua-duanya anak Pak Ali.

PERINGATAN:-
Kepada Adun dan Ahli Parlimen:
Elizabeth Baru sekali turun padang di tempat ku: Bukan ini yang kami hendakan turunlah selalu tunjukan muka.
Hassan Ali selalu juga turun padang,inilah yang kami mahukan bukannya kami nak mintak projek pun.

Parlimen:
Kepada kedu-dua ahli parlimen,turunlah jenguk kawasan,kerana sejak memenagi kawasan usahkan baju kot Tapak kasut pun tak pernah tengok lagi,ingat undi di tangan kami.

0 ulasan:

Catat Ulasan

Sila berkongsi maklum balas anda dalam ruang perbincangan atau FB dan memfailkan apa-apa fakta yang anda dapati melalui pengalaman dan pengetahuan anda.

Ulasan isu hendaklah dengan fikiran terbuka, supaya setiap ulasan akan memberi manfaat kepada semua.

Berbahas atau bertukar-tukar pendapat,agar yang kurang kita tambahkan,yang lebih kita berikan.