Langkau ke kandungan utama

Parlimen bubar 27April

JOHOR BAHRU, 7 MAC: Parlimen akan terbubar dengan sendirinya pada tengah malam 27 April depan tanpa perlu perkenan Yang di-Pertuan Agong kerana sudah tamat tempoh sahnya.

Lebih awal dari itu, Dewan Undangan Negeri Sembilan akan secara automatik terbubar pada 26 Mac ini kerana mesyuarat pertamanya diadakan pada 27 Mac 2008.

Walaupun Datuk Seri Najib Razak boleh melanjutkan tarikh pembubaran Parlimen selama 50 hari lagi, ia akan memberi tamparan paling buruk terhadap kepimpinan Perdana Menteri jika Parlimen terus wujud sedangkan satu DUN yang diterajui Barisan Nasional (BN) sudah terbubar dengan sendirinya.

Justeru, Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang meramalkan Parlimen akan dibubarkan selewat-lewatnya pada 26 Mac ini bagi membolehkan Pilihan Raya Umum ke-13 diadakan dalam tempoh 60 hari.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Ipoh Timur berkata, Najib yang menandatangani Ikrar Integriti Pilihan Raya Transparency International-Malaysia pada 20 Februari lalu mesti mendukung dan mengiktiraf konsep dan konvensyen kerajaan tidak rasmi (caretaker) apabila Parlimen dibubarkan pada akhir tempoh lima tahun.

Menurutnya, Najib yang juga mengisytihar mahu menjadikan Malaysia "demokrasi terbaik di dunia" dan jika dia serius mahu mematuhi amalan terbaik demokrasi yang matang, satu daripadanya adalah konsep dan konvensyen kerajaan tidak rasmi.

"Satu peruntukan kerajaan tidak rasmi adalah mengiktiraf bahawa pembubaran Parlimen, perniagaan sehari-hari kerajaan mesti terus mengenai perkara pentadbiran untuk membolehkan operasi biasa semua jabatan kerajaan, tetapi kerajaan tidak rasmi adalah terhad dan tidak boleh membuat keputusan dasar atau temu janji," katanya ketika berceramah serta Pengiraan Detik 36 Hari ke PRU-13, , di Plentong, Johor, semalam..

Di Australia, misalnya, lima prinsip yang dinyatakan dalam konvensyen tidak rasmi adalah tidak boleh membuat keputusan mengenai dasar utama kecuali mengenai perkara yang segera selepas perundingan secara formal dengan pembangkang.

* Kerajaan tidak rasmi juga tidak boleh melantik pegawai awam, tetapi boleh bertindak atau membuat temu janji jangka pendek.

* Kerajaan tidak rasmi juga perlu mengelak memasuki kontrak utama atau akujanji, termasuk menangguhkan komitmen hingga selepas tempoh tidak rasmi itu kerana sebab undang-undang, komersial atau lain-lain.

* Menteri boleh berunding dengan oposisi atau agensi boleh berurusan dengan kontraktor dan memastikan kontrak merangkumi fasal mengadakan peruntukan bagi penamatan acara sebuah kerajaan, termasuk tender.

* Kerajaan tidak rasmi juga perlu menangguh rundingan dan lawatan antarabangsa atau menggunakan status pemerhati sehingga akhir tempoh tidak rasmi itu.

* Mengelak pembabitan perkhidmatan awam dalam aktiviti pilihan raya. Perkhidmatan awam perlu mengamalkan sikap neutral di samping terus menasihati kerajaan.

Kit Siang berkata, esok merupakan ulang tahun kelima bersejarah "tsunami politik 308″ PRU12 yang mencacat sejarah apabila Pakatan Rakyat berjaya memerintah Pulau Pinang, Kedah, Perak, Selangor dan Kelantan.

Katanya, tempoh lima tahun Parlimen dikira daripada tarikh PRU-12 pada 8 Mac 2008 tetapi mesyuarat pertama Parlimen diadakan pada 28 April 2008. – Roketkini.com

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

MyKas : Kad Pengenalan mempunyai tarikh luput LAYAK mengundi

MyPR

Pada 1 Jun 2006, MyPR telah diperkenalkan sebagai mengganti kad pengenalan merah untuk pemastautin tetap Malaysia. 'My' membawa maksud yang sama seperti MyKad (Malaysia) manakala 'PR' adalah singkatan kepada bahasa Inggeris, Permanent Resident.

MyPR berwarna merah sepenuhnya mengandungi semua data utama sama seperti pemegang MyKad. Namun begitu di belakang MyPR mempunyai cetakan data mengenai negara asal pemegang MyPR termasuk nombor permit permastautin tetap.

Penggunaan set nombor kad pengenalan 12 digit yang sama digunakan pada MyKad dan MyKid dan cuma dibezakan dengan kod tempat kelahiran mengikut tempat dilahirkan, biasanya kod 71 yang mewakili kelahiran di luar negeri.MyKas

Kad Pengenalan Pemastautin Sementara (KP hijau)  mula dicetak di atas kad pengenalan bentuk baru (berwarna hijau) bermula 20 April 2010. Kad Pengenalan Sementara ini dinamakan MyKas dan tempoh sahlaku adalah selama 5 tahun./tarikh luput/ Expired Date

Bagi pemegang kad pengenalan Pemastautin…

PTPTN: Video DBKL rampas khemah

KUALA LUMPUR 24 April: Penguatkuasa Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) terus mengganggu perkhemahan mahasiswadi Dataran Merdeka apabila merampas khemah dan kanopi serta memasang pita di sekitar kawasan itu, jam 6.45 pagi.

Mengikut twitter, mereka juga menghalau mahasiswa yang kebanyakannya masih tidur tanpa memberi cukup masa untuk mengambil barangan peribadi masing-masing.

Bagaimanapun, bekalan makanan dan minuman mereka tidak dirampas.
“Kamu boleh rampas khemah kami tapi kamu tak boleh rampas semangat kami!” tulis twitter kendalian kumpulan yang menggelar diri mereka sebagai OccupyDataran, pagi ini.

Mereka bergabung dengan kumpulan mahasiswa yang merintis perkhemahan itu sebaik sahaja demontrasi Mansuh PTPTN berakhir Sabtu lalu.

Mereka bercadang untuk terus berkhemah sehingga 28 April – tarikh acara Duduk Bantah sempena Bersih 3.0 berlangsung.

Dalam perkembangan terbaru, mahasiswa Umar Mohd Azmi yang ditahan dan dihadap ke mahkamah semalam atas dakwaan menghalang tugas pegawai DBK…

Ramai tertipu dengan ikan terubuk masin Sarawak

SEBUT saja terubuk Sarawak, pasti ramai yang akan terliur dengan keenakan isinya yang lemak dan manis, apa lagi kalau dapat menikmati ikan terubuk bertelur.

Malah tidak sah rasanya kunjungan pelawat ke Bumi Kenyalang, kalau tidak membawa pulang 'ole-ole' ikan terubuk Sarawak, terutama terubuk masin dan telur terubuk masin, yang ada dengan banyaknya di Pasar Tamu Satok di Kuching. Terubuk ini juga laris ketika Ramadan yang menjadi juadah wajib penggemarnya ketika berbuka mahu pun sahur.

Pendek kata, terubuk Sarawak memang amat popular terutama di kalangan pelawat dari Semenanjung, Sabah dan Brunei Darussalam, yang menjadikannya buah tangan wajib apabila berkunjung ke bumi kenyalang ini.

Populariti terubuk ini berkait rapat dengan hakikat ikan itu sudah lama pupus dari sungai di Semenanjung tetapi di Sarawak spesies ikan bertulang banyak itu masih boleh diperoleh terutama pada musim terubuk bertelur antara Jun hingga Oktober.

Bekalan terubuk tempatan boleh didapati di Sungai Lu…