Langkau ke kandungan utama

Fitnah: Tuduhan palsu, gambar pun palsu

Ketua Pemuda UMNO Khairy Jamaluddin diminta menarik balik kenyataannya yang kurang ajar terhadap anak Lim Guan Eng yang berusia 16 tahun yang telah difitnah mencabul kehormatan seorang pelajar perempuan.

Setiausaha Publisiti DAP Kebangsaan Tony Pua berkata Khairy perlu menunjukkan kematangannya dengan meminta maaf kepada anak Ketua Menteri Pulau Pinang itu yang tidak melakukan apa-apa kesalahan.

“Sebagai teladan kepada anak muda Malaysia, dan dia (Khairy) sendiri mendakwa kononnya dia adalah contoh politik baru negara, Khairy mesti bertanggungjawab atas kenyataannya yang tidak patut dikeluarkan itu,” katanya dalam satu sidang akhbar di sini hari ini.

Khairy yang juga Ahli Parlimen Rembau dan menantu kepada bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi, dalam catatan twitternya pada Isnin lalu berhubung fitnah terhadap anak Guan Eng, telah menulis: “Mungkin dia roboh Kampung Buah Pala sebab nak ganti dengan Kampung Buah Dada”, sebagai jawapan kepada fitnah yang dibuat oleh salah seorang blogger pro-UMNO yang terbabit.

Menurut Pua yang juga Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, UMNO perlu mengambil tindakan tegas terhadap ahli-ahlinya yang melakukan perbuatan terkutuk itu yang tidak mempedulikan nasib anak-anak remaja, semata-mata kerana mereka ghairah mahu memfitnah para pemimpin Pakatan Rakyat.

Semalam, Guan Eng yang juga Setiausaha Agung DAP menyifatkan blogger UMNO yang terlibat sebagai bersifat kebinatangan kerana tidak menghormati anak-anak sekolah orang lain, dan antara lain beliau menyatakan: “Jika anda mahu memusnahkan karier saya, lakukanlah terhadap saya sahaja, tetapi jangan heret anak saya yang tidak berdosa itu”.

Sementara itu, Pua mendedahkan bahawa bog-blog pro-UMNO yang menuduh anak Guan Eng melakukan kesalahan itu telah memuatkan gambar palsu, iaitu gambar wanita asing berumur 21 tahun, untuk dikaitkan dengan anak Ketua Menteri Pulau Pinang tersebut.

Gambar wanita itu yang dikatakan sebagai pemain catur Britain telah diubah suai daripada sebuah laman web catur. Sebelum ini, Guan Eng sendiri menjadi mangsa fitnah apabila gambar-gambarnya diubah suai dengan niat fitnah untuk menimbulkan kemarahan orang Melayu terhadap kerajaan negeri Pulau Pinang, Pakatan Rakyat dan DAP.

“Ini membuktikan segala tuduhan pecacai UMNO itu hanyalah fitnah dan pembohongan yang tidak bertamadun.

“Mereka cuba memfitnah anak sekolah berusia 16 tahun semata-mata kerana mahu memalukan Guan Eng dan keluarga dengan cerita bohong pencabulan yang tidak berlaku sama sekali,” ujar Pua.

Menurutnya, ia juga bukti betapa rendah tahap minda blogger and pemimpin UMNO yang terlibat dalam penyebaran fitnah itu yang memalukan diri serta menjatuhkan maruah mereka sendiri.

Pengerusi DAP Pulau Pinang Chow Yeow pula menyifatkan perbuatan terkutuk tersebut mendedahkan betapa politik amalan UMNO sejak lebih 50 tahun telah jatuh kepada tahap yang memalukan.

“Hari ini UMNO bukan sahaja memainkan isu keresahan kaum dan agama tetapi juga mencipta skandal seks sebagai alat yang menghalalkan cara mereka untuk menghancurkan Pakatan Rakyat.

“Pakatan Rakyat tidak mengamalkan politik longkang ini yang menggunakan anak-anak kecil saingan politik mereka,” katanya


Hanya kerana ketagihkan kuasa yang melampau, beberapa pemimpin dan blogger pro-UMNO sanggup menggunakan fitnah jijik dan tidak bertamadun untuk memusnahkan kehidupan pemimpin Pakatan Rakyat.

Dalam kes terbaru, Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng menjadi mangsa oleh para pemimpin dan blogger UMNO yang bersifat kebinatangan apabila anak lelakinya yang berusia 16 tahun difitnah kononnya telah mencabul kehormatan seorang pelajar perempuan.

“Jika anda mahu memusnahkan karier saya, lakukanlah terhadap saya sahaja, tetapi jangan heret anak saya yang tidak berdosa itu.

“Ahli-ahli politik UMNO juga mempunyai anak dan DAP tidak pernah menyerang anak-anak mereka dan tidak bercadang untuk berbuat demikian.

“Dalam zaman moden ini, adalah sangat sukar bagi anak-anak muda yang membesar, terutamanya apabila ayahnya merupakan seorang Ketua Menteri yang setiap hari menjadi sasaran media pro-Barisan Nasional,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Ketua Menteri Pulau Pinang itu difitnah, dikecam dan diserang tanpa sebarang bukti oleh para pemimpin UMNO dan blogger upahan mereka serta lidah rasmi UMNO, iaitu Utusan Malaysia dan media umum yang dikawal oleh UMNO-BN, sejak Pakatan Rakyat mengambil alih pentadbiran negeri selepas pilihan raya umum Mac 2008.

Guan Eng yang juga Setiausaha Agung DAP dan Ahli Parlimen Bagan mengingatkan agar ahli-ahli politik UMNO memahami perasaan sebagai seorang ayah.

“Anak saya resah gelisah dan mengalami trauma kerana pembohongan ini. Dia juga sudah tidak ke sekolah dua hari. Saya sedih kerana gagal melindungi anak saya daripada pemimpin dan bolgger UMNO yang bersifat binatang ini,” ujarnya.

Guan Eng yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Air Puteh berkata demikian sebagai respon terhadap kenyatan beberapa pemimpin UMNO dan blogger yang menyebarkan fitnah tentang anaknya yang berpindah sekolah kerana kononnya meramas buah dada seorang pelajar.

Beliau menjelaskan apa yang sebenarnya berlaku:

“Anak saya telah ditukarkan ke Sekolah St Xavier di Pulau Pinang dari Sekolah Menengah Kebangsaan Cina Heng Yee kerana saya telah berjanji kepadanya bahawa dia boleh berpindah sekolah mengikut pilihannya jika mendapat memperoleh keputusan sekurang-kurangnya 6A dalam PMR.

“Apabila dia berjaya mendapat keputusan itu, dia telah dipindahkan pada awal penggal persekolahan tahun ini iaitu pada bulan Januari 2011.

“Anak saya juga mahu pergi ke St Xavier kerana dia tidak mahu rambutnya dipotong menjadi crew cut (seperti rekrut askar) yang diwajibkan terhadap pelajar-pelajar di Heng Yee,” katanya.

Guan Eng juga kesal apabila Ketua Pemuda UMNO Khairy Jamaluddin turut terlibat dalam fitnah yang memalukan itu.

Dalam pautan twitter Khairy ada mesej yang berbunyi: “@PapaGomo Mungkin dia roboh Kampung Buah Pala sebab nak ganti dengan Kampung Buah Dada.” (http://twitter.com/#!/Khairykj/status/125841671102529536)

Menurut Guan Eng, Naib Pengerusi UMNO Bahagian Bukit Gelugor Dr Novandri Hasan Basri juga terlibat dalam penyebaran fitnah yang keji itu.

Katanya, Presiden UMNO Datuk Seri Najib Tun Razak sepatutnya mengenakan tindakan terhadap pemimpin-pemimpin partinya yang menyebarkan fitnah tidak bermaruah itu yang bertujuan menjatuhkan beliau.

“Oleh itu, UMNO perlu bertindak terhadap mereka yang cuba untuk menghancurkan hidup anak saya dengan melakukan pembohongan yang keji dan tidak bertamadun itu, hanya kerana mahu menjatuhkan kerjaya politik saya,” katanya.

Beliau mencabar mereka yang menyebarkan fitnah itu agar mencerminkan diri sebagai seorang ayah.

“Tanyalah (diri sendiri) sama ada mereka mahu anak mereka menerima trauma dari penipuan kejam itu,” katanya.

Dalam masa sama, Guan Eng menjelaskan beliau dan isterinya akan tetap sabar dan berdoa serta cuba sedaya upaya memulihkan trauma anaknya itu, akibat kekejaman yang dilemparkan oleh pemimpin dan blogger pro-UMNO itu.

Beliau berkata adalah haknya untuk mengambil apa-apa tindakan lanjut sebagai ketua keluarga yang akan sentiasa mempertahan dan melindungi keluarganya dari sebarang ancaman.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

MyKas : Kad Pengenalan mempunyai tarikh luput LAYAK mengundi

MyPR

Pada 1 Jun 2006, MyPR telah diperkenalkan sebagai mengganti kad pengenalan merah untuk pemastautin tetap Malaysia. 'My' membawa maksud yang sama seperti MyKad (Malaysia) manakala 'PR' adalah singkatan kepada bahasa Inggeris, Permanent Resident.

MyPR berwarna merah sepenuhnya mengandungi semua data utama sama seperti pemegang MyKad. Namun begitu di belakang MyPR mempunyai cetakan data mengenai negara asal pemegang MyPR termasuk nombor permit permastautin tetap.

Penggunaan set nombor kad pengenalan 12 digit yang sama digunakan pada MyKad dan MyKid dan cuma dibezakan dengan kod tempat kelahiran mengikut tempat dilahirkan, biasanya kod 71 yang mewakili kelahiran di luar negeri.MyKas

Kad Pengenalan Pemastautin Sementara (KP hijau)  mula dicetak di atas kad pengenalan bentuk baru (berwarna hijau) bermula 20 April 2010. Kad Pengenalan Sementara ini dinamakan MyKas dan tempoh sahlaku adalah selama 5 tahun./tarikh luput/ Expired Date

Bagi pemegang kad pengenalan Pemastautin…

PTPTN: Video DBKL rampas khemah

KUALA LUMPUR 24 April: Penguatkuasa Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) terus mengganggu perkhemahan mahasiswadi Dataran Merdeka apabila merampas khemah dan kanopi serta memasang pita di sekitar kawasan itu, jam 6.45 pagi.

Mengikut twitter, mereka juga menghalau mahasiswa yang kebanyakannya masih tidur tanpa memberi cukup masa untuk mengambil barangan peribadi masing-masing.

Bagaimanapun, bekalan makanan dan minuman mereka tidak dirampas.
“Kamu boleh rampas khemah kami tapi kamu tak boleh rampas semangat kami!” tulis twitter kendalian kumpulan yang menggelar diri mereka sebagai OccupyDataran, pagi ini.

Mereka bergabung dengan kumpulan mahasiswa yang merintis perkhemahan itu sebaik sahaja demontrasi Mansuh PTPTN berakhir Sabtu lalu.

Mereka bercadang untuk terus berkhemah sehingga 28 April – tarikh acara Duduk Bantah sempena Bersih 3.0 berlangsung.

Dalam perkembangan terbaru, mahasiswa Umar Mohd Azmi yang ditahan dan dihadap ke mahkamah semalam atas dakwaan menghalang tugas pegawai DBK…

Ramai tertipu dengan ikan terubuk masin Sarawak

SEBUT saja terubuk Sarawak, pasti ramai yang akan terliur dengan keenakan isinya yang lemak dan manis, apa lagi kalau dapat menikmati ikan terubuk bertelur.

Malah tidak sah rasanya kunjungan pelawat ke Bumi Kenyalang, kalau tidak membawa pulang 'ole-ole' ikan terubuk Sarawak, terutama terubuk masin dan telur terubuk masin, yang ada dengan banyaknya di Pasar Tamu Satok di Kuching. Terubuk ini juga laris ketika Ramadan yang menjadi juadah wajib penggemarnya ketika berbuka mahu pun sahur.

Pendek kata, terubuk Sarawak memang amat popular terutama di kalangan pelawat dari Semenanjung, Sabah dan Brunei Darussalam, yang menjadikannya buah tangan wajib apabila berkunjung ke bumi kenyalang ini.

Populariti terubuk ini berkait rapat dengan hakikat ikan itu sudah lama pupus dari sungai di Semenanjung tetapi di Sarawak spesies ikan bertulang banyak itu masih boleh diperoleh terutama pada musim terubuk bertelur antara Jun hingga Oktober.

Bekalan terubuk tempatan boleh didapati di Sungai Lu…