Langkau ke kandungan utama

Lebih Dua Juta Orang Terima Taraf Kewarganegaraan

Akhirnya umno/bn akui memberi Taraf Kewarganegaraan Malaysia kepada ramai orang.

Seramai 2,033,857 orang penduduk dianugerahkan Taraf Kewarganegaraan Malaysia sejak negara mencapai kemerdekaan sehingga April tahun ini.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata bilangan Pemastautin Tetap di dalam negara adalah seramai 289,705 orang.

Beliau berkata sedemikian dalam jawapan bertulis kepada Karpal Singh (DAP-Bukit Gelugor) yang ingin tahu bilangan Pemastautin Tetap di dalam negara dan bilangan mereka yang diberikan kewarganegaraan selepas merdeka.

Sementara itu, Menteri Sumber Manusia Datuk Dr S. Subramaniam dalam satu jawapan bertulis berasingan kepada Chong Eng (DAP-Bukit Mertajam) berkata beberapa inisiatif diambil kementerian bagi menggalak dan meningkatkan penyertaan wanita dalam pasaran pekerjaan daripada 47 peratus ketika ini kepada 55 peratus menjelang 2015.

Menjawab soalan Chong Eng mengenai pelan tindakan bagi meningkatkan kadar penyertaan wanita bekerja, beliau berkata usaha dibuat menerusi pengemaskinian akta berkaitan pekerjaan, antaranya Peraturan Kerja Separa Masa (Pekerja-Pekerja Separa Masa) 2010 dan pindaan Akta Kerja 1955.

“Kerajaan mewartakan peraturan kerja itu berkuatkuasa 1 Okt tahun lalu bagi menggalakkan golongan tenaga kerja berpotensi tetapi belum memasuki pasaran pekerjaan khususnya suri rumah, ibu tunggal, orang kurang upaya (OKU), penuntut institusi pengajian tinggi (IPT) dan warga emas untuk menyertai pasaran buruh negara sekali gus menjana pertumbuhan negara,” katanya.

Kementerian juga bercadang meminda Akta Kerja dengan menambahbaik peruntukan sedia ada dan beberapa peruntukan berkaitan penggajian wanita seperti perlindungan kepada wanita semasa cuti bersalin dan mekanisme dalaman bagi menangani aduan gangguan sosial.

“Peruntukan gangguan seksual tidak terhad kepada pekerja yang dilindungi di bawah Akta Kerja 1955 tetapi turut melindungi semua pekerja tanpa mengira hadupah mereka, malah peruntukan khusus memberi kuasa kepada Ketua Pengarah Tenaga Kerja (KPTK) untuk mengarahkan majikan menyiasat aduan gangguan seksual,” katanya.

Subramaniam berkata menerusi pelbagai program termasuk Program Penempatan Pekerjaan (3P), seramai 56,782 wanita ditempatkan dalam pelbagai sektor pekerjaan sehingga Mei lalu.

sumber:http://umno-online.com/?p=40615

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

MyKas : Kad Pengenalan mempunyai tarikh luput LAYAK mengundi

MyPR

Pada 1 Jun 2006, MyPR telah diperkenalkan sebagai mengganti kad pengenalan merah untuk pemastautin tetap Malaysia. 'My' membawa maksud yang sama seperti MyKad (Malaysia) manakala 'PR' adalah singkatan kepada bahasa Inggeris, Permanent Resident.

MyPR berwarna merah sepenuhnya mengandungi semua data utama sama seperti pemegang MyKad. Namun begitu di belakang MyPR mempunyai cetakan data mengenai negara asal pemegang MyPR termasuk nombor permit permastautin tetap.

Penggunaan set nombor kad pengenalan 12 digit yang sama digunakan pada MyKad dan MyKid dan cuma dibezakan dengan kod tempat kelahiran mengikut tempat dilahirkan, biasanya kod 71 yang mewakili kelahiran di luar negeri.MyKas

Kad Pengenalan Pemastautin Sementara (KP hijau)  mula dicetak di atas kad pengenalan bentuk baru (berwarna hijau) bermula 20 April 2010. Kad Pengenalan Sementara ini dinamakan MyKas dan tempoh sahlaku adalah selama 5 tahun./tarikh luput/ Expired Date

Bagi pemegang kad pengenalan Pemastautin…

PTPTN: Video DBKL rampas khemah

KUALA LUMPUR 24 April: Penguatkuasa Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) terus mengganggu perkhemahan mahasiswadi Dataran Merdeka apabila merampas khemah dan kanopi serta memasang pita di sekitar kawasan itu, jam 6.45 pagi.

Mengikut twitter, mereka juga menghalau mahasiswa yang kebanyakannya masih tidur tanpa memberi cukup masa untuk mengambil barangan peribadi masing-masing.

Bagaimanapun, bekalan makanan dan minuman mereka tidak dirampas.
“Kamu boleh rampas khemah kami tapi kamu tak boleh rampas semangat kami!” tulis twitter kendalian kumpulan yang menggelar diri mereka sebagai OccupyDataran, pagi ini.

Mereka bergabung dengan kumpulan mahasiswa yang merintis perkhemahan itu sebaik sahaja demontrasi Mansuh PTPTN berakhir Sabtu lalu.

Mereka bercadang untuk terus berkhemah sehingga 28 April – tarikh acara Duduk Bantah sempena Bersih 3.0 berlangsung.

Dalam perkembangan terbaru, mahasiswa Umar Mohd Azmi yang ditahan dan dihadap ke mahkamah semalam atas dakwaan menghalang tugas pegawai DBK…

Ramai tertipu dengan ikan terubuk masin Sarawak

SEBUT saja terubuk Sarawak, pasti ramai yang akan terliur dengan keenakan isinya yang lemak dan manis, apa lagi kalau dapat menikmati ikan terubuk bertelur.

Malah tidak sah rasanya kunjungan pelawat ke Bumi Kenyalang, kalau tidak membawa pulang 'ole-ole' ikan terubuk Sarawak, terutama terubuk masin dan telur terubuk masin, yang ada dengan banyaknya di Pasar Tamu Satok di Kuching. Terubuk ini juga laris ketika Ramadan yang menjadi juadah wajib penggemarnya ketika berbuka mahu pun sahur.

Pendek kata, terubuk Sarawak memang amat popular terutama di kalangan pelawat dari Semenanjung, Sabah dan Brunei Darussalam, yang menjadikannya buah tangan wajib apabila berkunjung ke bumi kenyalang ini.

Populariti terubuk ini berkait rapat dengan hakikat ikan itu sudah lama pupus dari sungai di Semenanjung tetapi di Sarawak spesies ikan bertulang banyak itu masih boleh diperoleh terutama pada musim terubuk bertelur antara Jun hingga Oktober.

Bekalan terubuk tempatan boleh didapati di Sungai Lu…