Langkau ke kandungan utama

Syarat Ketat Untuk Konsert MTVSHAH ALAM 1 JUN : Kerajaan negeri bersetuju penganjuran konsert rock 'MTV world Stage Live' bulan depan di kompleks I-City dengan syarat-syarat ketat termasuk kod pakaian untuk artis, larangan penjualan arak serta memastikan sistem audio yang tidak menggangu penduduk setempat.

Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata kelulusan untuk konsert itu diberikan tahun lalu, hasil cadangan yang dikemukakan sendiri oleh Sultan Selangor.

"Ini ialah hasil cadangan Tuanku Sultan untuk adakah satu kawasan yang boleh diadakan aktiviti keusahawanan dan tidak terlibat dengan kawasan bandar Shah Alam yang berhampiran masjid dan Muzium Negeri.


"Bagi saya perkara ini tidak jadi satu masalah untuk MTV jalankan aktiviti mereka. Walau bagaimanapun Kerajaan Negeri menetapkan beberapa sekatan perlu dilakukan terutama keadaban, terutama dari segi pakaian," katanya dalam satu sidang media selepas mesyuarat exco kerajaan negeri hari ini.

Khalid berkata penganjur konsert bersetuju menamatkan persembahan sebelum tengah malam manakala penjualan alkohol, rokok dilarang sama sekali.

"Sekatan ini juga menetapkan agar sistem bunyi daripada konsert berkenaan tidak begitu kuat sehingga memberi kesan kepada jiran tetanga di situ,"ujar beliau.

Khalid menjelaskan kelulusan untuk konsert berkenaan selari dengan usaha kerajaan negeri menggalakkan penglibatan golongan muda dalam aktiviti riadah di Shah Alam namun dalam keadaan tertib dan beradab.

Dalam pada itu, ahli parlimen Shah Alam Khalid Samad ketika dihubungi TvSelangor berkata ,pihaknya akur dengan keputusan kerajaan negeri itu namun tetap akan merakamkan pandangan penduduk bersabit konsert itu untuk disampaikan kepada Menteri Besar.

"Kita akan teruskan juga pengumpulan tanda tangan supaya sekurang-kurangnya Menteri Besar mengetahui perkara sebenar iaitu bukan pihak kami yang membantah tetapi penduduk setempat yang berjumpa dengan saya dan menyatakan kawasan itu tidak sesuai,"ujar beliau.

Khalid berkata aduan utama masyarakat setempat adalah berhubung dengan kesesakan lalu lintas dan bunyi bising setiap kali majlis keramaian diadakan.

Datuk Bandar Shah Alam Datuk Mohd Jaafar Atan sebelum ini menyatakan konsert berkenaan akan mempromosi ibu negeri Selangor di peringkat antarabangsa.

Pengerusi Eksekutif I-Bhd, Tan Sri Lim Kim Hong berkata pemilihan i-City untuk konsert itu mengharumkan status kawasan itu sebagai "Bandar Cahaya Digital" selain menjadikannya tumpuan pusat riadah yang sihat untuk remaja.

Konsert MTV world Stage Live akan menampilkan kugiran antarabangsa seperti 30 Second To Mars daripada Amerika Syarikat. Ia dijangka menarik lebih 60 ribu penonton.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

MyKas : Kad Pengenalan mempunyai tarikh luput LAYAK mengundi

MyPR

Pada 1 Jun 2006, MyPR telah diperkenalkan sebagai mengganti kad pengenalan merah untuk pemastautin tetap Malaysia. 'My' membawa maksud yang sama seperti MyKad (Malaysia) manakala 'PR' adalah singkatan kepada bahasa Inggeris, Permanent Resident.

MyPR berwarna merah sepenuhnya mengandungi semua data utama sama seperti pemegang MyKad. Namun begitu di belakang MyPR mempunyai cetakan data mengenai negara asal pemegang MyPR termasuk nombor permit permastautin tetap.

Penggunaan set nombor kad pengenalan 12 digit yang sama digunakan pada MyKad dan MyKid dan cuma dibezakan dengan kod tempat kelahiran mengikut tempat dilahirkan, biasanya kod 71 yang mewakili kelahiran di luar negeri.MyKas

Kad Pengenalan Pemastautin Sementara (KP hijau)  mula dicetak di atas kad pengenalan bentuk baru (berwarna hijau) bermula 20 April 2010. Kad Pengenalan Sementara ini dinamakan MyKas dan tempoh sahlaku adalah selama 5 tahun./tarikh luput/ Expired Date

Bagi pemegang kad pengenalan Pemastautin…

PTPTN: Video DBKL rampas khemah

KUALA LUMPUR 24 April: Penguatkuasa Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) terus mengganggu perkhemahan mahasiswadi Dataran Merdeka apabila merampas khemah dan kanopi serta memasang pita di sekitar kawasan itu, jam 6.45 pagi.

Mengikut twitter, mereka juga menghalau mahasiswa yang kebanyakannya masih tidur tanpa memberi cukup masa untuk mengambil barangan peribadi masing-masing.

Bagaimanapun, bekalan makanan dan minuman mereka tidak dirampas.
“Kamu boleh rampas khemah kami tapi kamu tak boleh rampas semangat kami!” tulis twitter kendalian kumpulan yang menggelar diri mereka sebagai OccupyDataran, pagi ini.

Mereka bergabung dengan kumpulan mahasiswa yang merintis perkhemahan itu sebaik sahaja demontrasi Mansuh PTPTN berakhir Sabtu lalu.

Mereka bercadang untuk terus berkhemah sehingga 28 April – tarikh acara Duduk Bantah sempena Bersih 3.0 berlangsung.

Dalam perkembangan terbaru, mahasiswa Umar Mohd Azmi yang ditahan dan dihadap ke mahkamah semalam atas dakwaan menghalang tugas pegawai DBK…

Ramai tertipu dengan ikan terubuk masin Sarawak

SEBUT saja terubuk Sarawak, pasti ramai yang akan terliur dengan keenakan isinya yang lemak dan manis, apa lagi kalau dapat menikmati ikan terubuk bertelur.

Malah tidak sah rasanya kunjungan pelawat ke Bumi Kenyalang, kalau tidak membawa pulang 'ole-ole' ikan terubuk Sarawak, terutama terubuk masin dan telur terubuk masin, yang ada dengan banyaknya di Pasar Tamu Satok di Kuching. Terubuk ini juga laris ketika Ramadan yang menjadi juadah wajib penggemarnya ketika berbuka mahu pun sahur.

Pendek kata, terubuk Sarawak memang amat popular terutama di kalangan pelawat dari Semenanjung, Sabah dan Brunei Darussalam, yang menjadikannya buah tangan wajib apabila berkunjung ke bumi kenyalang ini.

Populariti terubuk ini berkait rapat dengan hakikat ikan itu sudah lama pupus dari sungai di Semenanjung tetapi di Sarawak spesies ikan bertulang banyak itu masih boleh diperoleh terutama pada musim terubuk bertelur antara Jun hingga Oktober.

Bekalan terubuk tempatan boleh didapati di Sungai Lu…