Langkau ke kandungan utama

Hilang harapan anak muda

Ragam ahli politik mengambil kesempatan menonjolkan diri bagai adat yang tak berubah dek zaman. Datuk Seri Najib Razak juga tidak ada bezanya. Himpunan Sejuta Belia minggu lalu di Putrajaya dimanfaatkan sepenuhnya untuk mendampingi golongan muda. Sekejap menyarung jersi bola sepak futsal bertendang, sekelip melancarkan aktiviti program sukan lasak.

Malah akhbar arus perdana milik Barisan Nasional tidak ketinggalan memaparkan gambar Najib sebagai peminat bola sepak Manchester United sewaktu menonton siaran langsung pertandingan bola sepak Piala Juara Eropah malam Ahad lalu. Bertuahlah Malaysia ada pemimpin yang sebati naluri anak muda sekarang.Tetapi apakah program sebegini dapat mengalirkan tumpuan belia kini dari realiti masa depan mereka yang semakin hari merudum? Apakah dengan mencandukan belia dengan program-program yang mengasyikkan dapat menyembunyikan fakta yang peluang pekerjaan dan kadar pendapatan untuk seseorang pekerja di Malaysia semakin merosot?

Rezeki yang menyusut

Dalam laporan Model Ekonomi Baru yang disediakan oleh Majlis Tindakan Ekonomi Kebangsaan, dianggarkan 75 peratus daripada jumlah pekerja Malaysia hanya berkelayakan SPM ke bawah dan berkemahiran rendah.

Pada masa yang sama pelaburan swasta dalam negara juga merosot; pelaburan swasta sebagai peratusan dari keluaran dalam negara kasar (KDNK) Malaysia jatuh daripada 24 peratus untuk tahun 1988-1997 kepada 12 peratus pada 2008.

Sementara kemasukan pelaburan asing (FDI) pula berubah hala, di mana dari tahun 2006 hingga 2009 Malaysia mencatatkan pengaliran pelaburan asing negatif. Dalam ertikata yang lain, prospek ekonomi Malaysia tidak mekar berkembang dan semakin malap berbanding masa lalu.

Pada tahap mikro pula, prospek pendapatan pekerja tidak merangsangkan; kadar kenaikan gaji di Malaysia hanya berkembang pada 2.6 peratus untuk jangka masa dari 1994 hingga 2007 (Kajian Politik Untuk Perubahan, 31 Mei 2011).

Perkembangan ini bertambah buruk kerana dasar kerajaan yang longgar dalam membenarkan kemasukan pekerja asing ke Malaysia. Alasan yang penduduk tempatan enggan bekerja kerana pekerjaan yang diisi tersebut berbahaya serta keadaan kerja tidak selesa sering diguna untuk membenarkan kemasukan pekerja asing.

Namun hakikatnya semakin banyak industri menggunakan pekerja asing kerana kesediaan mereka untuk bekerja dan menerima upah yang rendah. Dalam sektor perkilangan, kerap kali penduduk tempatan diletak dalam tempat yang terendah dalam hirarki pengupahan pekerja oleh syarikat swasta kerana saingan pekerja asing ini.

Inflasi yang semakin meningkat terus membaham apa saki-baki simpanan yang tinggal dari perbelanjaan pekerja. Dari 2006 hingga 2010, kadar kenaikan harga makanan puratanya 4.6 peratus setahun (Malaysiakini, 20 Mei 2011). Apakah rungutan orang awam tentang kenaikan harga makanan dan barang keperluan yang melampau sampai ke telinga pemerintah yang hidup mewah tak kenal susah?

Masa depan dan Mat Rempit

Masa depan untuk seorang anak muda di Malaysia kian pudar. Bagi mereka yang yang berpelajaran dan berkemahiran tinggi, berhijrah ke negara-negara yang prospeknya lebih baik berbanding Malaysia, tentulah mudah.

Fenomena ini tidak terbatas hanya pada kaum bukan Melayu; dilaporkan di wilayah Victoria di Australia sahaja, ada sekurang-kurangnya 5,000 orang Melayu menetap di situ sebagai penghuni warga tetap atau warga negara Australia (Bernama, 31 Mei 2011).

Bagaimana pula dengan mereka yang tidak berpeluang berhijrah?

Gejala mat rempit yang membingungkan masyarakat dan pihak berkuasa tidak berlaku tanpa sebab. Ia adalah pertanda kepincangan yang wujud pada sistem pendidikan Malaysia dan latar belakang sosial dan ekonomi belia sekarang.

Sistem pendidikan negara kian merosot kerana campur tangan politik dan dasar pendidikan yang tidak tentu hala. Setiap kali Kementerian Pelajaran bertukar menteri, ada saja dasar pendidikan diubah tanpa perancangan yang teliti. Contohnya, Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI); ia sudah diubah tiga kali sejak dilaksanakan pada 2002.

Skim untuk menukarkan Pinjaman Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) untuk pelajar yang mendapat keputusan cemerlang kepada biasiswa dihentikan pada 2005. Ia dipulih kembali pada tahun 2010. Berapa ramai pelajar IPT dari tahun 2006 hingga 2009 yang dikecewakan kerana dinafikan manfaat tersebut?

Latar belakang mereka yang berasal dari keluarga yang besar dan miskin juga menyumbang kepada keadaan anak muda mudah terpengaruh dengan unsur yang tidak sihat. Dalam erti kata lain ramai ibu bapa yang susah terhimpit dengan mencari nafkah hidup yang kian hari menyusut dan dalam keadaan di mana kedua-dua suami dan isteri terpaksa bekerja siang malam sekadar cukup menampung kehidupan harian saja.

Mampukah mereka menjaga, menyayangi dan membimbing anak-anak yang ramai dalam keluarga mereka menjadi insan yang sayangkan diri dan berupaya memajukan diri sendiri?

Tebang menuju pangkal, melanting menuju tangkai

Penyelesaian kepada masalah belia kini bukanlah hanya dengan mengula-gulakan mereka dengan pelbagai program sosial; bak kata berupa tak berisi. Usaha mengatasi masalah mereka hendaklah bermula dari akarnya. Dasar pendidikan yang sedia ada perlu dirombak.

Pertama, lebih banyak tumpuan perlu diberi untuk melengkapi kemahiran mereka. Pendidikan vokasional perlu dikembangkan supaya anak-anak yang tidak berpeluang menghabiskan pelajaran minimum (yakni tahap SPM) boleh belajar kemahiran yang diguna pakai oleh sektor pekerjaan tanpa sebarang syarat. Jalinan antara syarikat swasta dan sekolah vokasional boleh dipertingkatkan lagi dalam bentuk latihan industri yang lebih praktik dan amali untuk belia, sementara syarikat-syarikat yang terlibat mendapat manfaat dalam bentuk barang hasilan yang bermutu.

Untuk staf pendidikan, campur tangan dan pengaruh politik hendaklah ditolak sama sekali. Guru-guru bukanlah alat kerajaan untuk berkempen bagi mana-mana parti politik atau membuat kerja-kerja publisiti untuk menteri. Kerajaan perlu mengurangkan “paper work” atau kerja pentadbiran yang tidak produktif untuk guru-guru. Biar guru buat apa yang sepatutnya dibuat, mengajar dan mendidik anak-anak kita.

Kedua, mengubah situasi pekerjaan yang sedia ada, bermula dengan memperkenalkan gaji minimum untuk semua pekerja, tempatan dan asing. Dianggarkan 40 peratus daripada rumah tangga Malaysia berpendapatan kurang daripada RM 1,500 sebulan, kadar minimum untuk menampung hidup (The Star, 28 Mei 2011).

Syarikat swasta perlu bersedia untuk berdikari dan bersaing dalam mengurangkan kos pengendalian syarikat, bukannya bergantung kepada buruh murah untuk menjimatkan kos. Pengambilan pekerja asing perlu dikurangkan supaya kenaikan gaji tidak ditekan akibat persaingan yang tidak adil untuk penduduk tempatan dan pekerja asing.

Apabila keadaan hidup bertambah maju dan selesa hasil dari bertambahnya rezeki, dorongan untuk memastikan anak sendiri tidak mengulangi nasib diri sendiri tentunya ada. Kasih sayang dan bimbingan yang cukup akan wujud untuk anak-anak sendiri tanpa selalu dibelenggu dengan masalah mencari suapan mengalas perut; dengan semulajadinya anak-anak sendiri akan mempunyai nilai diri yang lebih kukuh.

Tidak payah lagi untuk pak menteri bersusah payah hendak berlagak semacam belia sedangkan umur sudah lebih separuh abad dan beruban sudah. Anak muda perlukan pengisian realiti hidup, bukan sekadar konsert dan sukan percuma setahun sekali. – Roketkini.com

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

MyKas : Kad Pengenalan mempunyai tarikh luput LAYAK mengundi

MyPR

Pada 1 Jun 2006, MyPR telah diperkenalkan sebagai mengganti kad pengenalan merah untuk pemastautin tetap Malaysia. 'My' membawa maksud yang sama seperti MyKad (Malaysia) manakala 'PR' adalah singkatan kepada bahasa Inggeris, Permanent Resident.

MyPR berwarna merah sepenuhnya mengandungi semua data utama sama seperti pemegang MyKad. Namun begitu di belakang MyPR mempunyai cetakan data mengenai negara asal pemegang MyPR termasuk nombor permit permastautin tetap.

Penggunaan set nombor kad pengenalan 12 digit yang sama digunakan pada MyKad dan MyKid dan cuma dibezakan dengan kod tempat kelahiran mengikut tempat dilahirkan, biasanya kod 71 yang mewakili kelahiran di luar negeri.MyKas

Kad Pengenalan Pemastautin Sementara (KP hijau)  mula dicetak di atas kad pengenalan bentuk baru (berwarna hijau) bermula 20 April 2010. Kad Pengenalan Sementara ini dinamakan MyKas dan tempoh sahlaku adalah selama 5 tahun./tarikh luput/ Expired Date

Bagi pemegang kad pengenalan Pemastautin…

PTPTN: Video DBKL rampas khemah

KUALA LUMPUR 24 April: Penguatkuasa Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) terus mengganggu perkhemahan mahasiswadi Dataran Merdeka apabila merampas khemah dan kanopi serta memasang pita di sekitar kawasan itu, jam 6.45 pagi.

Mengikut twitter, mereka juga menghalau mahasiswa yang kebanyakannya masih tidur tanpa memberi cukup masa untuk mengambil barangan peribadi masing-masing.

Bagaimanapun, bekalan makanan dan minuman mereka tidak dirampas.
“Kamu boleh rampas khemah kami tapi kamu tak boleh rampas semangat kami!” tulis twitter kendalian kumpulan yang menggelar diri mereka sebagai OccupyDataran, pagi ini.

Mereka bergabung dengan kumpulan mahasiswa yang merintis perkhemahan itu sebaik sahaja demontrasi Mansuh PTPTN berakhir Sabtu lalu.

Mereka bercadang untuk terus berkhemah sehingga 28 April – tarikh acara Duduk Bantah sempena Bersih 3.0 berlangsung.

Dalam perkembangan terbaru, mahasiswa Umar Mohd Azmi yang ditahan dan dihadap ke mahkamah semalam atas dakwaan menghalang tugas pegawai DBK…

Ramai tertipu dengan ikan terubuk masin Sarawak

SEBUT saja terubuk Sarawak, pasti ramai yang akan terliur dengan keenakan isinya yang lemak dan manis, apa lagi kalau dapat menikmati ikan terubuk bertelur.

Malah tidak sah rasanya kunjungan pelawat ke Bumi Kenyalang, kalau tidak membawa pulang 'ole-ole' ikan terubuk Sarawak, terutama terubuk masin dan telur terubuk masin, yang ada dengan banyaknya di Pasar Tamu Satok di Kuching. Terubuk ini juga laris ketika Ramadan yang menjadi juadah wajib penggemarnya ketika berbuka mahu pun sahur.

Pendek kata, terubuk Sarawak memang amat popular terutama di kalangan pelawat dari Semenanjung, Sabah dan Brunei Darussalam, yang menjadikannya buah tangan wajib apabila berkunjung ke bumi kenyalang ini.

Populariti terubuk ini berkait rapat dengan hakikat ikan itu sudah lama pupus dari sungai di Semenanjung tetapi di Sarawak spesies ikan bertulang banyak itu masih boleh diperoleh terutama pada musim terubuk bertelur antara Jun hingga Oktober.

Bekalan terubuk tempatan boleh didapati di Sungai Lu…